in

Nederland: Asielzoekers dubbel vertegenwoordigd in misdaadcijfers

Screen Shot 2017 01 07 at 12.57.49

Asielzoekers zijn flink oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken in Nederland, zo brengt De Telegraaf. Het blijkt dan ook nog eens vooral te gaan om asielzoekers afkomstig uit veilige landen, zoals Albanië en Marokko. Inwoners uit die landen maken weinig kans op een asielverblijf. Syriërs en Eritreeërs zijn dan weer minder vaak verdachte.

Een nieuw Nederlands rapport die criminaliteit en asielzoekers in beschouwing neemt, brengt een aantal opvallende zaken naar voren. Asielzoekers zijn twee keer meer verdacht van een strafbaar feit dan de gemiddelde Nederlander, zo blijkt. Het betreft vooral jonge mannen uit landen als Albanië en Marokko. Opvallend: het rapport brengt tegelijk aan dat de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) niet meer omgevingscriminaliteit met zich meebrengt.

“Rapport kan de kachel in”

Niet iedereen kan zich vinden met die laatste conclusie, echter. “Zo’n rapport kan voor mij de kachel in”, zo vertelt supermarkteigenaar Henri Offerein uit Hoogeveen in De Telegraaf. Wanneer in 2015 in zijn gemeente een AZC kwam kreeg zijn supermarkt te maken met een plaag van winkeldiefstallen. Offerein moest zelf beveiliging inhuren. “Eerder had ik daar geen last van”, aldus nog Offerein. Ook hij zag vooral jonge mannen die niet in aanmerking kwamen voor een asielverblijf, want die “hebben toch niets te verliezen”, zo schrijft De Telegraaf.

Offerein is sceptisch ten aanzien van het rapport omdat het geen cijfers bracht inzake diefstallen die werden voorkomen door extra beveiliging. Toch is dat overlast, zo brengt hij aan. “Dat is iets wat onderzoekers niet zien”, zegt de zaakvoerder. “Ze zouden ook eens hier over de vloer moeten komen om met ons te praten. Nu is het een oordeel op basis van het aangiftepotje.” Van de echte asielzoekers had/heeft Offerein weinig last van. Zijn supermarkt ontving zelf bloemen van de andere AZC-bewoners in de buurt omdat ze zich schaamden voor overlast verricht door de criminele asielzoekers.

De keerzijde

Ondanks dat het nieuws – dat de geregistreerde criminaliteit rond AZC’s niet omhoog gaat – springen een aantal zaken in het oog. Asielzoekers – veelal jonge mannen – zien zich oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken. In 2015 was 2,2 procent verdacht van een strafbaar feit. Dat is tweemaal zo veel als een lid van de Nederlandse bevolking. Het gaat vooral om diefstal en ook in mindere mate ook om zedendelicten, gepleegd door asielzoekers uit veilige landen. Syriërs en Eritreeërs, die een hoge kans hebben op asiel, zijn minder verdachte.

Jos Heijmans (D66), burgemeester van Weert, denkt dat de geregistreerde criminaliteit niet omhoog gaat rond AZC’s omwille van de extra maatregelen in de desbetreffende buurten. Criminele asielzoekers gaan ergens anders in de fout, zo citeert De Telegraaf Heijmans.

Kamerlid Sietse Fritsma (PVV – de partij van migratiecriticus Geert Wilders) ziet hetzelfde: “Het rapport geeft zelf aan dat er veel meer criminaliteit binnenkomt. Asielzoekers worden vaker verdacht”zo citeert De Telegraaf de rechtse PVV’er“Niet in de buurt, maar wel bij winkeliers in de stadscentra en in het openbaar vervoer verder weg”.

Fritsma wordt bijgetreden door VVD-Kamerlid Malik Azmani die het onaanvaardbaar vindt dat asielzoekers zich crimineler gedragen dan Nederlanders: “Elke asielzoeker maakt gebruik van onze gastvrijheid”, aldus Azmani. “Ik kan dat niet rijmen met dat ze anderen in gevaar brengen.” Beide partijen vinden het ook opmerkelijk dat men een studie deed naar 2015 in plaats van 2016, wanneer de meeste incidenten werden gerapporteerd.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ddbdc745533baa65cf4d3826 640 windmolen1

Windenergie, wensdenken en luchtkastelen

700 nepnieuws

Pas op met vergaande maatregelen tegen nepnieuws