in ,

Nederland bananenrepubliek: VVD-senator stemde over wet waaraan eigen bedrijf meeschreef

VVD-Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler heeft gestemd over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. Onderzoeksplatform Follow the Money is daarachter gekomen. Volgens deskundigen heeft Duthler een ethische grens overschreden.

In 2013 kreeg Duthlers adviesbureau van het ministerie van VWS de opdracht om te adviseren over de tekst van de maatschappelijke ondersteuning (WMO), die zorgtaken zou gaan overhevelen naar gemeenten. Volgens Follow the Money werd een aantal aanbevelingen van het bedrijf overgenomen in het uiteindelijke wetsvoorstel. Het werd aangenomen door de Tweede Kamer.

In juli 2014 stemde de Eerste Kamer vervolgens over de WMO. Mede dankzij Duthlers stem haalde de wet het nipt, met 37 tegen 36 stemmen.

Deskundigen zijn verbaasd, aangezien het de taak is van Eerste Kamerleden om de regering te controleren. Duthlers handelwijze gaat volgens Kaptein “volstrekt” tegen het idee van de scheiding der machten in.

Het bedrijf deed in 2013 nóg een klus voor VWS.

Lees ook eens verder bij de bron: NOS

IN 1 MINUUT
– Senator Anne-Wil Duthler (VVD) stemde in juli 2014 vóór de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015. In het wetsvoorstel zijn adviezen van haar eigen bedrijf opgenomen.
– Duthler Associates, het bedrijf van de senator, leverde het advies in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Volgens Duthler betaalde het ministerie 76.960 ; een VVD-voorlichter meldt namens Duthler dat het ministerie de klus ‘wegens tijdgebrek' onderhands aan Duthler Associates heeft gegund.
– Het was niet de enige opdracht die Duthler's bedrijf in 2013 deed voor VWS: een tweede opdracht leverde 74.185 euro ex op. Of deze klus is aanbesteed, wil Duthler niet zeggen.
– Volgens deskundigen heeft Duthler een ethische grens overschreden: hoogleraar staatsrecht Wim Voermans (Universiteit Leiden) zegt dat hier ‘op zijn minst sprake is van de schijn van belangenverstrengeling.' De VVD zegt dat Duthler geen woordvoerder over de wetten is geweest.
– Follow the Money doet sinds juli onderzoek naar de Senaat. Morgen komt het vierde deel van dit onderzoek uit, over senatoren die ministeries adviseren. De andere stukken uit deze serie zijn hier te vinden.

Lees ook eens verder bij de bron: FTM

Een bananenrepubliek is een populaire benaming voor een instabiel, corrupt land dat vaak rijk is aan grondstoffen en waar staatsgrepen en revoluties aan de orde van de dag zijn.

Photo by -JvL-


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lubach legt het weer geweldig uit: Koopkrachtstijging

Farmaceut GSK verzweeg bijwerkingen vaccin Mexicaanse griep