in ,

Nederland bungelt onderaan de klimaatlijstjes

Ieder jaar tijdens de klimaattop publiceren milieuorganisaties de Climate Change Performance Index. Volgens de index van dit jaar blijkt wederom dat landen nog niet voldoende doen om klimaatverandering aan te pakken. En wederom bungelt in Europa onderaan het lijstje. Tegelijk zijn de koplopers ook juist Europese landen en blijft de EU als geheel in de middenmoot te hangen. 

Namens GroenLinks zijn Bas Eickhout () en Suzanne Kröger (Tweede Kamer) aanwezig bij de klimaattop. Zij zien in de cijfers bevestigd dat Nederland nog veel te weinig doet om klimaatverandering aan te pakken. Met name op energiebesparing en duurzame scoort Nederland veel lager dan andere Europese landen.

Uitstoot in Nederland hoog

Eickhout: “De uitstoot per hoofd van de bevolking is in Nederland enorm hoog, zeker vergeleken met andere Europese landen. Daarnaast is het aandeel duurzame energie in Nederland beschamend laag. Landen als of Portugal maken echt werk van duurzame energie en dat zie je duidelijk terug in de cijfers.”

Kröger: “Het nieuwe kabinet wil geen doelen vaststellen op energiebesparing of aandeel duurzame energie en daardoor blijven we achterlopen. En de uitstoot wil ze verminderen door het in de grond te stoppen. Maar het nieuwe kabinet heeft wel beloofd zich in te zetten voor 55 procent CO2-reductie in Europa in 2030. Ik hoop dat ze die ambitie meteen waar gaan maken.”

Het nieuwe regeerakkoord is in deze berekeningen niet meegenomen en zal Nederland mogelijk wat plaatsen doen kunnen stijgen omdat ‘diplomatie’ ook wordt meegeteld: “Mocht minister Eric Wiebes van Klimaat erin slagen het Europees doel naar 55 procent minder uitstoot in 2030 te krijgen, dan zal dat zeker een positief effect hebben, maar Nederland zal ook op alle andere punten er een paar tanden bij moeten zetten.”

Kröger stelt vast dat zolang Nederland geen doelen heeft om energie te verduurzamen en te besparen Nederland nooit in de kopgroep zal komen: “De transitie naar duurzame energie is in de doorrekening een belangrijke factor. Het laat zien hoe belangrijk het is om beleid te hebben op niet alleen minder uitstoot in de lucht, maar ook op energiebesparing en verduurzaming.”

Kröger moedigt Wiebes aan werk te maken van het voornemen van de regering om het Europees doel op 55% minder uitstoot in 2030 te krijgen. “Het is van belang dat Wiebes actief het belang van dit doel onderstreept op de klimaattop. Niet alleen in de onderhandelingen met andere landen, maar dat hij het ook publiek actief uitdraagt. Nederland is al veel te lang een van de achterlopers in Europa.”

Lees ook eens verder bij de bron: duurzaamnieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robin Hood
3 jaren geleden

Paar dingen:
1. Het hele CO2 verhaal is een hoax. CO2 is geen gif gas. Integendeel. Het is essentiaal voor planten. Het CO2 percentage in lucht is 0.035 % Dat is bijna niets. En dat gas zou zorgen voor een broeikas? Denk toch eens na !!! Planten zitten tegen het punt van verhongerien.
2. De reden dat we nog steeds fossiele brandstoffen gebruiken is omdat daarvoor geld gevraagd kan worden. Er bestaan technieken waarbij energie zo goedkoop wordt dat het niet eens loont om het verbruik te meten … En met die nieuwe technieken is er geen uitstoot van roet.
Hoog tijd om die elite te ontmaskeren.
3. Windmolens zijn niet de oplossing van het energie probleem.
4, Dat NL meer vervuiling zou hebben is alleen omdat NL locaal zo dicht bevolkt is …. en de overheid geen maateregelen neemt om te voorkomen dat de steden nog verder te verdichten (verstandige mensen trekken dus weg ….)

NL zou meer moeten doen om free energy te promoten!

Minister Zijlstra: Nog meer EU in buitenlands beleid

Polen komen massaal in opstand tegen uitwissen volksidentiteit door EU