in

Nederland helpt multinationals om Derde Wereld landen nog armer te maken

12322888094 e4fdfda090 derdewereld1

Nederlandse bilaterale handelsverdragen spelen een sleutelrol in zaken die multinationals aanspannen tegen ontwikkelingslanden, wanneer nieuwe wetten hun ongebreidelde winsten inperken. Tien procent van die zaken worden aangespannen door brievenbusfirma’s vanuit Nederland.

Dat blijkt uit het rapport Socializing Losses, Privatising Gains dat de Nederlandse organisaties SOMO, TNI, Both ENDS en Milieudefensie op 29 januari hebben uitgebracht. Driekwart van deze ‘Nederlandse’ rechtszaken worden aangespannen door brievenbusfirma’s, die zich alleen om juridische of fiscale redenen in Nederland hebben gevestigd.

Hinderlijke milieuregels

Bilaterale Investeringsverdragen of BIT’s (verdragen tussen twee landen) bieden investeerders vergaande vormen van bescherming. Wanneer ze menen last te hebben van gewijzigd overheidsbeleid kunnen ze miljarden van een staat claimen via een zogenaamdeInvestor to State Dispute Settlement, kortweg ISDS. Dit is een van de elementen in de onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS, dat zo onder vuur ligt van maatschappelijke organisaties.

Vaak gaat de zaak om nieuwe milieuwetgeving of maatregelen ter verbetering van de volksgezondheid of de financiële stabiliteit. De arbitrage wordt doorgaans uitgevoerd door een drietal mensen, achter gesloten deuren, en kost inclusief juridische honoraria gemiddeld 7 miljoen euro. De boetes kunnen hoog oplopen. Dat geldt niet alleen ontwikkelingslanden.

Lees verder via Nederland helpt multinationals om Derde Wereld nog armer te maken.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4983892436 b9318750e8 Tweede Kamer1

Teeven schuift democratie aan de kant en zet bezuiniging op rechtsbijstand door via AMvB

B8isinWCQAA9Q8Y1

EO, Dit is de Dag: Complotdenkers; Journaalkaper was gestuurd