in , , , , , ,

Raad van State dramt op transferunie, maar Nederland neemt veel te veel risico door schulden te delen met zwakke staten

De Raad van State vraagt de regering haast te maken met hervorming van de eurozone door de Bankenunie, de Kapitaalunie en de Begrotingsunie perfect te maken. Minister van Financiën Wobke Hoekstra ziet dit “als een enorme steun in de rug en de voorgestelde timing van zes jaar is potentieel haalbaar”.

De Raad van State meent dat hiermee de risico’s voor de eurozone verkleind worden. Niets is echter minder waar.

De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van risicodeling binnen de eurozone om de zone stabieler te maken, zo is de gedachte.

Risico’s zijn uitgesmeerd over landen en instellingen en banken. Het beleid is er op gericht vangnetten te plaatsen, zoals Bankenunie, een gemeenschappelijke begroting, een gezamenlijke werkloosheidsverzekering, een deposito garantiestelsel en een Europees Stabilisatiemechanisme (ESM). De opzet is om een achtervang te creëren voor de afwikkeling van banken die omvallen en vermogen te transfereren van sterke naar zwakke landen, de transferunie.

Dat lijkt goed, maar de gezamenlijke aansprakelijkheden met andere landen brengt koppeling van financiële risico’s met zich mee.

De staatsschulden van Zuid-Europese landen zijn torenhoog. De gedachte is dat hoe meer risico’s gedeeld worden, hoe stabieler de eurozone wordt. Risico’s zouden beheersbaar worden.

Het is schijn. Risicodeling nodigt immers zwakke landen uit tot het nemen van meer risico:

Lees verder bij de bron: De Dagelijkse Standaard

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rechter 1559908088

17-jarige Marokkaan net in Nederland, pleegt 9 misdrijven, spreekt geen woord Nederlands daarom geen taakstraf

a67c7b21fc485fa59478f4a3 640 global cooling1

Global Cooling volgens NASA satellieten begonnen en kan 40 tot 60 jaar duren