in

Nederland is obstakel voor behalen klimaatdoelen wereldwijd

Door de vergaande bescherming die Nederland biedt aan investeringen van olie- en gasbedrijven, wordt het voor andere landen duurder en moeilijker om klimaatdoelen te halen. Dat blijkt uit een rapport van Milieudefensie en Both ENDS. Deze vergaande bescherming zorgt ervoor dat bedrijven de mogelijkheid hebben om enorme bedragen te claimen als een land besluit de winning van olie, gas of kolen terug te dringen. De vijf grootste olie- en gasbedrijven ter wereld (Shell, Exxon, BP, Total en Chevron) maken via 140 Nederlandse brievenbusfirma’s gebruik van de 90 Nederlandse investeringsverdragen met andere landen.

Nederland tweede op lijst fossiele claimzaken

Tot nu toe claimden multinationals via Nederland in twintig zaken rond olie, kolen en gas al een bedrag van 55 miljard dollar bij buitenlandse overheden. Na de Verenigde Staten is Nederland het land waaruit de meeste claims afkomstig zijn, gerelateerd aan fossiele projecten. Via Nederland wordt 780 miljard euro in buitenlandse kolen-, olie- of gasprojecten geïnvesteerd door multinationals, bijna 20% van de totale Nederlandse investeringen in het buitenland.

Vervuilers gaan vrijuit

“Een verbod op het winnen van schalie, het afschaffen van fossiele subsidies, het introduceren van klimaat- of milieuheffingen; eerdere claims laten zien dat dit soort beleid via investeringsverdragen aangevochten kan worden. Doordat claims een reëel gevaar zijn, worden overheden bang om klimaatbeleid door te voeren. De vervuilers gaan vrijuit”, stelt Freek Bersch, campagneleider Economie bij Milieudefensie.

Ook risico voor Nederland op fossiele claim

Ook Nederlands klimaatbeleid kan gehinderd worden door investeringsbescherming. Bij de gesprekken over het stoppen met kolen, kunnen RWE en Vattenfall dreigen met een claim om een goede deal te krijgen. Ook als Nederland de Groningse gaskraan dichtdraait, hangt de mogelijkheid van een claim in de lucht.

Lees het rapport hier.

Lees ook eens verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Aarde = Crimi Planet
3 jaren geleden

Weer zo’n onderwerp wat klopt maar niet waar is …..
1. Het hele CO2 verhaal is een hoax. CO2 zorgt niet voor opwarming want de hoeveelheid in de lucht is praktisch verwaarsloosbaar (0.035 %) en planten hebben CO2 nodig voor hun groei en hun bestaan. Planten zitten dus continu tegen afsterven aan …
CO2 is ook niet gifitg. Dat neemt niet weg dat we van fossiele brandstoffen af moeten omdat producenten de kosten van brandstof kunstmatig hoog houden. Bovendien zijn andere methoden veel schoner.
2. Windmolens en zonnecellen zijn niet de oplossing want veel te duur en onnodig ruimtebeslag.
3. Er zijn tal van technieken waarbij energie kan worden vrijgemaakt zonder allerlei milieubezwaren tegen kosten van bijna nul. Dat komt de energieproducenten niet uit wegens minder inkomsten ….. dus worden deze technieken weggehouden van de burgers en worden uitvinders als ze te nadrukkelijk aanwezig zijn vermoord.

Aantal daklozen in 7 jaar tijd verdubbeld

Oxfam Novib overspoeld met opzeggingen na seksschandaal