in

Nederland ondersteunde met meer dan 25 miljoen euro oorlog en jihadisme in Syrië

Deze week kwamen er vanuit de regering dan toch antwoorden op het omstreden het steunprogramma van Nederland aan de Syrische gewapende oppositie. Verantwoordelijk minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft op Kamervragen van -Kamerleden Van Helvert en Omtzigt een aantal wel heel opvallende antwoorden gegeven, die grote vraagtekens zetten bij de Nederlandse rol in de wereld, en soevereiniteit. Blok liet weten dat er tenten, uniformen, trainingen en 313 voertuigen zijn gegeven aan de gewapende oppositie in . Met de uitdrukkelijke vermelding dat het hier om gematigde oppositie gaat.

Er was dus een steunprogramma aan de Syrische gewapende oppositie, dat eind maart 2018 is afgelopen, met de naam NLA-programma (Non-Lethal Assistance) en dit heeft drie jaar geduurd. Kosten voor de Nederlandse belastingbetaler; meer dan 25 miljoen. Het had volgens de Nederlandse regering als doel om de gematigde oppositie te ondersteunen als alternatief voor de extremistische groeperingen en de Syrische regering. Maar in antwoord op de Kamervragen geeft minister Blok aan dat de specifieke groepen waarheen de middelen zijn gegaan geheim zijn en niet worden vrijgegeven.

Nu zijn er wel externe evaluaties uitgevoerd volgens de regering, de eerste van november 2016 tot en met januari 2017. De organisatie die de evaluatie heeft uitgevoerd heeft expliciet verzocht om niet publiek bekend te worden gemaakt in verband met veiligheid van de medewerkers. De Verenigde Staten van Amerika hebben voor Nederland het onderzoek gedaan naar welke groeperingen wel of niet gematigd zijn. Ze hebben in Syrië tenminste 70 groepen doorgelicht die in aanmerking kwamen voor steun. Van de door VSA aangewezen groepen heeft Nederland aan 22 groepen steun verleend.

Afbeelding weergeven op Twitter

Op vervolgvragen welke groepen dit nu precies zijn komt geen antwoord. Informatie over dit project, waaronder de overdrachtsbewijzen, is staatsgeheim, zo laat de minister weten. Nu het NLA-programma is beëindigd, heeft het de auditdienst Rijk gevraagd onderzoek te doen. Het kabinet zal de uitkomsten van het onderzoek vertrouwelijk met de Kamer delen in het najaar van 2018.

Nochtans kunnen we op basis van de vele journalistieke artikels over Syrië en de talloze gelekte e-mails van vooraanstaande spelers wel vaststellen dat er nooit een goed onderscheid was te maken tussen wat de regering ziet als gematigde en extremistische opstandelingen. Met name de rol van de VSA is ook in dit conflict op zijn minst twijfelachtig te noemen. De kans dat onze spullen in handen van allerlei extremisten zijn gevallen is een logische gedachtegang, nu wel weten hoe dit conflict is verlopen en de talloze groeperingen in elkaar overlopen.

De overtuiging waarmee minister Blok beweert dat hier enkel goedaardige, democratische rebellen worden ondersteund is vooral een leuk verhaal voor het publiek, niet meer dan dat en is daarbij helemaal niet te controleren. Het past meer in een langlopend project van het op Nederlandse wijze ondersteunen van Amerikaanse buitenlandavonturen, inclusief het verhaal dat we dit doen voor goedwillende democraten en natuurlijk de mensenrechten.

Hoewel er dan nog twijfel zal bestaan of er niet spullen in handen van islamitische extremisten zijn gevallen, als een paal boven water blijft staan dat Nederland heeft deelgenomen aan een oorlogsconflict binnen een soevereine staat en zelfs de gewapende oppositie met hulpmiddelen heeft ondersteund.

Lees ook eens verder bij de bron: re-act.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
JohnC
2 jaren geleden

Het is werkelijk schandalig dat de NL regering zomaar even op eigen houtje het besluit neemt om deel te nemen aan oorlogsacties. Als Rusland kwaad gewild had dan hadden ze even een bom op Den Haag gegooid. Dit soort acties kan niet en gaat werkelijk alle regels van een democratie te buiten !!! Hier moet een parlementaire enquête worden gehouden en tot op de bodem moet uitgezocht hoe het besluit vormingsproces geweest in deze !!! Dat de Cabal in de VS probeert Rusland aan te zetten tot oorlog is al schandalig maar dat NL zich voor het karretje van de VS laat spannen in plaats van inhoudelijk te kijken naar het gedrag van de VS in de afgelopen 60 jaar is onverantwoord en stommer dan stom te noemen. De verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen en veroordeeld wegens landverraad en geschorst voor het leven voor een politieke functie.

SS
2 jaren geleden

STOP eens om de zionist te helpen.
Opruimen dat zooitje is de beste hulp

Belastingdienst gebruikt burgerservicenummers onwettig in btw-identificatienummer

Frontex: Spanje wordt nieuwe hoofdroute migranten