in ,

Nederland snijdt fors in uitkeringen naar Marokko

Nederland gaat flink snoeien in de uitkeringen die naar mensen in worden overgemaakt. Over een paar jaar zullen nieuwe uitkeringen, vergeleken met nu, met 40 procent zijn gekort.

Volgend jaar al worden nieuwe uitkeringen met 10 procent teruggebracht. In 2017, 2018 en 2019 gaat er elk jaar nog eens 10 procent vanaf. Dat schrijft minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

Kinderbijslag aan banden

De regeling geldt alleen voor nieuwe uitkeringen. Bestaande uitkeringen blijven zoals ze zijn. Voor kinderbijslag geldt het met 40 procent verminderde bedrag ook nog voor kinderen die geboren worden in 2020. Voor Nederlandse kinderen in Marokko die daarna worden geboren, wordt geen kinderbijslag meer uitgekeerd.

Het korten van uitkeringen was lange tijd een heet hangijzer in de relatie tussen Nederland en Marokko. Nederland wilde het zogeheten woonlandbeginsel invoeren. Daarbij hangt de hoogte van een uitkering samen met het prijsniveau in het land waar de uitkeringsgerechtigde woont.

Verzachtende maatregelen

Marokko hield dat lange tijd tegen, maar gaat nu toch akkoord. Dat komt mede doordat Nederland ‘verzachtende maatregelen en langere overgangstermijnen’ heeft aangeboden, schrijft Asscher.

Jaarlijks 4,5 miljoen euro besparen

Met de aanpassingen kan het zo’n 4,5 miljoen euro per jaar besparen, een wens van de VVD. Lange tijd leek Marokko echter geen oren te hebben naar aanpassingen. Eind vorig jaar noemde de Marokkaanse ambassadeur in Nederland, Abdel Bellouki, de veranderingen nog “categorisch en egocentrisch”. Nederland heeft sinds 1972 een verdrag met Marokko, maar wilde het vanwege moeizame onderhandelingen al een tijdje opzeggen. Sinds mei zit er weer schot in de zaak.

Bijstandsuitkeringen worden sinds 1996 al niet meer aan Nederlandse uitkeringsgerechtigden in het buitenland verstrekt.

De nieuwe regels gaan over onder meer:

  • de kinderbijslag
  • de Algemene Nabestaandenwet (Anw)
  • de Regeling werkhervatting gedeeltelijke arbeidsongeschikten (WGA-vervolguitkering)
  • de Toeslagenwet (TW) bij een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Lees verder bij de Bron: Stop de bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Na pang-pang moeten militairen nu ook BOEM-BOEM roepen

Alles en iedereen aan de kant voor assielzoekers: Grote ontbossing voor veiligheid Kanaaltunnel