in , ,

Nederlanders die lang wachten op een huurwoning mogen de wooncontainer in

Na een lange onzichtbaarheid ging premier Mark Rutte gisteren in zijn wekelijkse persconferentie eindelijk in op het vluchtelingen- en asielzoekersprobleem. Wat hij daar niet zei, was belangrijker dan wat hij wel zei. Gek genoeg werden over wezenlijke onduidelijkheden door de aanwezige journalisten geen vragen gesteld

Die onduidelijkheden hebben te maken met hoe het vreemdelingenrecht in elkaar zit. Dat legt grote beperkingen op aan de mogelijkheden van het kabinet om de asielzoekerscrisis echt op te lossen. Een gegeven dat Rutte dan ook maar het liefst onder het tapijt veegt. Hieronder de zeven zaken die Rutte verzweeg.

1. Rutte zei dat vluchtelingen weer terug moeten als hun land weer veilig is. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen die een verblijfsvergunning krijgen (statushouder worden), kun je na vijf jaar niet meer terugsturen. Tenzij de Vreemdelingenwet gewijzigd wordt. Zij hebben na vijf jaar nl. recht op permanent verblijf (art. 34, Vreemdelingenwet 2000)

2. Om de doorstroom te bevorderen gaan vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen van COA-locaties naar ZelfZorg Arrangementen(ZZA). De opvang in de ZZA werd uit kostenoverwegingen en leegloop in 2002 opgeheven door het COA. Deze ZZA wordt nu weer ingevoerd. Krijgen statushouders die in een ZZA verblijven alsnog voorrang bij de aanvraag van een woning? Dat wordt niet verteld. Als de ZZA vol zit, is er natuurlijk geen uitstroom uit de ook vol zittende AZC’s meer mogelijk. En daardoor is geen opvang van nieuwe asielzoekers meer mogelijk. Wat het kabinet zo graag wil blijven doen.

3. Na de ZZA stromen statushouders uit naar de sociale woningbouw via de voorrangsregeling. Er gaan semi-permanente woningen gebouwd worden omdat er te weinig aanbod van sociale huurwoningen is. Deze woningen zullen zeer sober zijn. Volgens Rutte zijn deze semi-permanente woningen “voor iedereen die op de wachtlijst staat”, dus ook voor Nederlanders. Dit betekent dus dat er voor de duurste oplossing gekozen wordt (ZZA in plaats van langer in AZC houden), dat het tekort aan sociale huurwoningen blijft bestaan en dat Nederlanders die een huurwoning wensen een wooncontainer aangeboden kunnen krijgen. Vandaar dat hier zo vaag mogelijk over gesproken werd en Rutte snel weer over vluchtelingen en de ZZA begon.

4. Het kabinet spreekt van “terugkeer als het weer veilig is”. Dat wil zeggen geen permanent verblijf. Dan zou het logisch zijn om alleen nieuwe statushouders in niet-permanente woningen te huisvesten. Dat kan nu niet aangezien Nederlandse woningzoekenden dezelfde rechten hebben als statushouders. Het kabinet wil daar blijkbaar niets aan veranderen. Het CDA had een plan gelanceerd om via eenontheemdenstatus om de rechtspositie van vluchtelingen minder sterk te maken. Maar daar horen we het kabinet en de journalisten niet over. Vluchtelingenwerk is overigens tegen die ontheemdenstatus.

5. Rutte wil voorkomen dat asielzoekers gaan shoppen voor asielrecht in Nederland nadat ze al door andere EU-landen geweigerd zijn. Betekent dit dat we deze Dublin-claimantenuit gaan zetten? En hoe had Rutte dat gedacht te doen? Zijn deze mensen dan bekend als ze zich in Nederland aandienen?

6. Het kabinet wil inzetten op verdeling van de instroom. Het is wel duidelijk dat Europa (voorlopig) geen overeenstemming gaat bereiken over verdeling, de Oost-Europese landen werken daar niet aan mee. Blijven wij toch opvangen als zij niet meewerken?

7. Mark Rutte had het over een opvangcapaciteit in dit land van 5 à 6% van de volledige instroom in Europa. Als die bereikt is, blijven wij dan toch opvangen ondanks shoppende asielzoekers? Op welke juridische basis gaan wij nieuwe vluchtelingen weigeren? Alweer geen vragen of uitleg hierover.

De als verduidelijking van het asielzoekersbeleid bedoelde persconferentie van Rutte was een rookgordijn-operatie. De pers stond erbij en keek er naar. Er werden geen kritische vragen gesteld. Het enige dat Rutte duidelijk heeft gemaakt is dat het kabinet de wezenlijke problemen niet in de grip heeft en liever verzwijgt. Een triest staaltje windowdressing.

Lees verder bij de Bron: Stop de bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
tom
5 jaren geleden

Wat raar toch hé ,ergens schiet bij mij meteen het woordje NSB´ers door mijn hoofd ,waren dat geen verraders tegen hun eigen landgenoten ,of vergis ik mij nu ,indien ja ,sorry hoor.

peyton
4 jaren geleden

zeg ik, nog even en wij zijn de vluchtelingen en wonen in containers. en de echte vluchtelingen straks in onze huizen.
omgekeerde wereld Nederland. … echt ziek verrot land. moet de schop in drastisch.

frits
4 jaren geleden

En hoe zit het met werk krijgen de migranten daar ook lekker voorrang in . Ik ben werkloos 50 + ze pakken steeds meer geld af gemiddeld 1 week per maand geen eten dank je rutte kutte word ik in ieder geval niet te dik.

Politici zien steeds vaker complotten in de tweede kamer

Fukushima: tot 50x meer kinderen met schildklierkanker dan elders op de wereld