in ,

‘Nederlandsche Gulden hield het langst stand binnen de EU’

In een financieel systeem waarin niet wordt gedekt door iets substantieels als of zilver kunnen vrijwel onbeperkt geld creëren. Al het geld wordt geboren in de vorm van nieuw (nieuwe schulden). Als alle schulden zouden worden afbetaald, zou al het geld ook verdwenen zijn.

world-notes

Omdat er over elke lening moet worden betaald, is er telkens meer geld nodig. Ongedekt geld gemaakt tijdens dit proces noemen we fiat of fiduciair geld. De waarde ervan is gebaseerd op het vertrouwen dat goederen of diensten kunnen worden betaald. De term ‘fiat' verwijst naar de eerste woorden die God sprak, volgens het verhaal van Genesis in de Bijbel: ‘Laat er licht zijn, (of in het Latijn: ‘fiat lux')'en toen was er licht. En God zag dat het goed was'.

Honderden ongedekte (fiat) geldsystemen zijn de afgelopen eeuwen mislukt.

Een overzicht van de “Demonetized Currencies” vind u hier. Uit deze tabel valt op te maken dat van alle valuta's uit de afgelopen eeuwen, de Nederlandse Gulden het 't langste heeft volgehouden. Mocht de nooit zijn ingevoerd, was de Nederlandse Gulden zelfs de oudste munt dat in gebruik zou zijn. Dat was het tot 2002 toen de Gulden (ƒlorijn) plaats moest maken voor de Euro.

Lees verder via Wat is ongedekt (fiat) geld?.

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Verhaaltje wel zeg: ’Maassluis faalt om ouders bij jeugdzorg te betrekken’

Nederland steunt aanvallen niet, keurt ze niet af, nee, begrijpt ze: Rutte, begrip voor snelle aanval VS