in

Nederlandse Anti-IS-strijder opgepakt

De 47-jarige voormalige militair Jitse Akse uit Leeuwarden is in Arnhem opgepakt omdat hij in IS-strijders zou hebben gedood.

Hij zou volgens het OM hebben gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. Deze militie is onder mensenrechten organisaties niet onomstreden. Volgens Amnesty International zou de YPG vorig jaar in het noorden van Syrië betrokken zijn geweest bij het verdrijven van burgers uit hun woningen, die vervolgens werden vernietigd.

Nederlandse strijders tegen IS vallen gewoon onder het Nederlandse strafrecht en kunnen vervolgd worden wanneer zij misdrijven plegen, aldus het OM in een persbericht. Burgers hebben volgens de Nederlandse niet het recht om om zelf over te gaan tot gebruik van geweld en zeker geen dodelijk geweld, behalve in uitzonderlijke situaties zoals zelfverdediging. “Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord.”

Het OM bepaalt later of de Akse inderdaad wordt vervolgd voor moord. Het OM wacht eerst het onderzoek van de politie af.

De oud-militair is voorlopig vrij, op voorwaarde dat de verdachte zijn paspoort inlevert, het land niet verlaat en zich elke week meldt bij de politie. (>)

Akse: ze kunnen me niet veel maken

De vrijdag opgepakte anti-IS-strijder Jitse Akse denkt niet dat hem veel kan maken. “Ik vecht tégen IS, net als . Een huurling ben ik niet en ik ronsel hier in Nederland ook geen strijders of zo.”

Hij geeft in een interview met de Leeuwarder Courant toe dat hij mensen heeft doodgeschoten maar wil er niet te veel over kwijt. ,,Eh… dat soort informatie hou ik liever voor mezelf. Justitie leest ook kranten, hoewel ze me niet heel veel kunnen maken, heb ik al gehoord van ingewijden,” zegt hij. Maar mensen doodgeschoten. ,,Eh… ja.” Hoeveel? Meer dan twee? ,,Eh… ja, dat wel.”

Hij zag in zijn tien maanden in Syrië honderden doden, maar bang dat hij zelf zou sneuvelen was hij niet. ,,Tja, ik ga er niet heen om dood te gaan, maar ik heb dat altijd wel gezien als beroepsrisico. Als het gebeurt, gebeurt het.”

Lees verder bij de Bron: Nieuws van de Dag

Photo by kenteegardin


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dreiging verdwijnen van contant geld naar alarmfase 2

Ook al komt de IS Nederland binnenvallen we mogen ze niet doden