in , , , ,

Nederlandse regering kan niet garanderen dat UWV-gegevens niet in VS belanden

Minister Plasterk heeft in antwoord op SP-Kamervragen gezegd dat de regering niet kan garanderen dat persoonsgegevens van Nederlandse burgers via het of een andere instantie in handen komen van de .

In de brief erkent Plasterk dat als er gegevens op servers in het buitenland staan, er sprake is van een verhoogde kans van bemoeienis van buitenlandse overheden. Desalniettemin is de minister niet van plan om extra maatregelen te nemen om het opslaan van data op buitenlandse server onmogelijk te maken.

Uitkeringsinstantie UWV heeft volgens de minister maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de persoonsgegevens die IBM verwerkt, voldoen aan de privacywetgeving. Volgens Plasterk moet IBM zich houden aan de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens en heeft het UWV een beveiligingsovereenkomst met IBM gesloten.

Op dit moment loopt er een aanbestedingsproject om de datacenterdienstverlening bij het UWV opnieuw te verwerven. In de aanbesteding zijn volgens de minister uitgebreide en concrete eisen opgenomen over de beveiliging. Plasterk geeft in de brief aan dat het UWV wil dat de datacenterdiensten worden ondergebracht in de Europese Economische Ruimte.

De kamervragen gingen over het bericht dat gebruikersgegevens in buitenlandse datacentra moet overhandigen in de VS. Google moest de data van de afstaan, omdat een algoritme had besloten dat het beter was de data buiten de Verenigde Staten op te slaan.

Dat is een verschil met als een Amerikaans bedrijf bewust data in een bepaald land opslaat. Daardoor is het onduidelijk of de Amerikaanse overheid UWV-data op een IBM-server zou mogen opeisen.

Lees verder bij de Bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Translink deelde op illegale manier reisdata van studenten met Duo voor fraudebestrijding

Na Charlottesville: Extreemrechts verliest de slag om de straten en pleinen