in , , ,

Nederlandse woningprijzen blijven stijgen: oppassen voor Australische toestanden

bubbel 1550790107
marvelmozhko / Pixabay

Ook in 2019 worden huizen in Nederland duurder. Wel met 6 procent voor de gemiddelde woning oftewel 17.000 euro. Dat schrijft Rabobank in haar Kwartaalbericht Woningmarkt van 21 februari 2019.

Verder heeft de bank het over ‘bijna overal recordprijzen.’ Kunnen de bomen tot in de hemel groeien? Of in dit geval de woningprijzen tot in de eeuwigheid blijven stijgen? De Kredietcrisis die in 2007 uitbrak leert ons van niet. Maar we hoeven niet eens zo ver terug te gaan in de tijd.

Anno 2019 loopt opnieuw een vastgoedbubbel leeg. Namelijk helemaal down under. Wat is er in Australië aan de hand?

(Oorspronkelijk verschenen op biflatie.nl)

‘Bloedbad voor eigendommen’

Wolfstreet.com spreekt van ‘Forced End of Ponzi-Like Leverage.’ Van ‘Fraudulent Lending.’ En van Australië’s huizenbubbel die in een bloedbad uitmondt voor eigenaars of eigendommen (‘Property Bloodbath’) In Sydney en Melbourne zijn de woningprijzen gezakt met respectievelijk 12 en 9 procent van hun hoogtepunt. We schrijven nu wel over een ‘vastgoedbubbel’ die ‘leegloopt.’

Maar de echte schok oftewel het doorprikken van de grootste rest van die bubbel moet nog plaatsvinden, aldus Wolfstreet.

Déjà vu

Net als in de States midden de jaren 2000 was de aanloop naar deze huizencrisis-in-wording het ongebreideld uitlenen en ontlenen. Voor de aankoop van een eigen woning. Uitlenen door de banken en ontlenen door would be eigenaars. Wanneer deze laatsten het niet echt konden permitteren, werden ‘intrest-only’ leningen uitgeschreven. Leningen waarbij initieel slechts de rente hoeft betaald te worden.

Op naar een recessie?

Die kans is zeker reëel, aldus research vanwege LF Economics. Voor het ogenblik houden de banken in het algemeen nog vast aan de gehypothekeerde woningen. Staan die nog in de boeken alsof er weinig aan de hand is. Maar gezien de huizenprijzen ‘now evaporating by the minute’ is het risico op een recessie in Australië aanzienlijk. Samengevat omschrijft deze watchdog van de banken- en woningsector het als volgt.

De situatie anno 2019 is ‘a highly-leveraged play, amplified by fraudulent lending practices and Ponzi finance, with implications for financial stability on the downside.’ Een gewaarschuwd Nederlander telt voor twee. Dus laat ons vooral niet ontlenen wat we niet kunnen veroorloven…

Makkelijker gezegd dan gedaan

Dat is ook waar. Want ondertussen zijn in Nederland niet alleen koopwoningen zoveel duurder geworden. In 2018 zeker en ook nog in dit jaar, 2019. De huurprijzen zijn eveneens navenant gestegen. In dit opzicht zit een groeiend aantal medelanders gevangen. ‘Between a rock and a hard place’ is de

Engelstalige uitdrukking voor deze netelige keuze of positie. Want wonen willen we allemaal wel doen hé…?

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gekke 1550789288

Dé brief: leerlingen die weigeren te spijbelen voor het klimaat worden gesanctioneerd voor … spijbelen

5c6fdae6dda4c8ae778b4595 1

Video: Waar zijn die ‘lege schappen’ in Venezuela?