in ,

Negatieve rente: Denk niet dat uw bank hier niet toe in staat is

Nadat enkele banken in al een negatieve oplegden aan institutionele spaarders, is het nu ook de beurt aan de particulieren.

De Zwitserse bank ABS verlaagde recent haar interest op spaarrekeningen. Wie minder dan 100.000 Zwitserse frank (€92.400) op zijn rekening heeft staan betaalt 0,125% per jaar, wie meer heeft moet 0,75% afdokken.

Als je dus bijvoorbeeld €10.000 bij deze bank hebt geparkeerd, betaal je daar nu dus jaarlijks €12,50 rente voor. Bovenop de standaard kosten! Wie €100.000 heeft gespaard betaalt €750 euro!

Het is een maatregel die tot nu toe geen enkele bank durfde te nemen. De banken die deze maatregel al namen, legden hem enkel op aan institutionele rekeninghouders voor grote bedragen.

Maar naarmate de centrale banken hun rentes blijven verlagen, wordt de situatie alsmaar prangender voor spaarbanken.

In heeft de centrale bank de voornaamste rentevoet op -0,75% gezet, in Zweden staat hij op -0,35%. De ECB rekent dan weer 0,2% aan aan banken die bij haar parkeren.

Wat erger is: dit lijstje groeit constant. Het is een tendens en binnenkort kan het uw bank zijn die met slecht nieuws komt.

Negatieve interestvoeten moeten de stimuleren, maar kunnen onvoorziene gevolgen hebben. In theorie zouden banken gemakkelijker geld uitlenen als de rente laag staat. Maar wat als het aanrekenen van een negatieve rente de spaarders hun geld onder de matras doet steken?

Als spaarders hun geld afhalen om de negatieve rente te vermijden, dan kan de bank minder geld uitlenen. Het exacte tegengestelde effect! Om nog maar te zwijgen van een mogelijke bank run.

De financiële repressie rukt gestaag verder op: manipulatie van markten, de oorlog tegen cash, negatieve interestvoeten… en we kunnen niet meer doen alsof dit enkel gebeurt in ontwikkelingslanden.

We hebben het hier over Zwitserland, in het hartje van Europa, een van de grootste financiële centra. Als je geld daar zelfs niet meer veilig is, waar dan nog wel?

Lees verder bij de Bron: Time2Wakeup!

 

Photo by 401(K) 2013


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Politici minachten Nederlandse bevolking: NL referendum Associatieverdrag met Oekraine genegeerd

Complotdenken of een ‘open mind’