#Nexit: Benelux spil in Europees transport

De Benelux omvat slechts 2 procent van het grondgebied van de Europese Unie, maar is een grote speler in de transportsector. België, Nederland en Luxemburg vertegenwoordigen samen 78 procent van de EU-binnenvaart, 24 procent van de luchtvaart en 21 procent van de zeevaart.

Dit blijkt uit een onderzoek dat voor het eerst de goederenstromen tussen de Benelux-landen onderling en met aangrenzende landen in kaart bracht. Alleen het Benelux-aandeel in het weg- (7 procent) en treinvervoer (6 procent) in de EU als totaal is bescheiden.

Uit de studie, die donderdag in aanwezigheid van EU-commissaris Violeta Bulc (Transport) op het Benelux-secretariaat in Brussel werd gepresenteerd, blijkt dat van de jaarlijks 2.417 miljoen ton goederen (cijfers van 2013) die circuleren in de Benelux ongeveer 45 procent bestemd is voor de eigen Benelux-markt.

Ook de goederen die over de weg (76 procent) en via de binnenwateren (58 procent) worden vervoerd, blijven grotendeels binnen de Benelux.

Lees verder via de Bron: Europa Nu

En ondertussen ontvangt Timmerfrans de Benelux award voor zijn ,,niet-aflatende inzet voor de Benelux en de Europese gedachte”…. Zucht?!

EU-commissaris Frans Timmermans krijgt de Benelux Award voor zijn ,,niet-aflatende inzet voor de Benelux en de Europese gedachte”. Dit heeft het Benelux-parlement maandag bekend gemaakt.

Het Benelux-parlement adviseert de regeringen van de drie Benelux-landen op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking en zetelt in Brussel. Het telt 49 leden waarvan 21 Nederlanders, 21 Belgen en 7 Luxemburgers.

Lees verder via de Bron: Europa Nu

Kusje?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. jungleelephant schreef:

  Reden te meer om uit die geldverslindende,bemoeizuchtige Unie te stappen:wij kunnen ons prima zelf redden!

 2. Wobbe schreef:

  Geweldig hoor, om alle, maar dan ook echt alle goederen– en mensenstromen in de EU, via Nederland te laten lopen.
  Maar zoals altijd; ieder voordeel heb z’n nadeel. Al meer dan twee decennia terug waarschuwde de OESO dat de transportsector een potentiele bom is onder het Nederlandse milieubeleid. De milieuwinst die in andere sectoren wordt geboekt, gaat verloren als de Nederlandse economie zeer sterk op doorvoer gaat leunen.
  En de tweede maar: Nederland vervoert veel, maar verdient er weinig aan, want de marges zijn klein in deze sector: iedere ongeschoolde idioot kan dozen schuiven.

Geef jouw mening

Close
%d bloggers liken dit: