in

Nieuw onderzoek: Rubberkorrels op sport’gras’velden nog kankerverwekkender dan aangenomen

a8116e3881b6f186e336d46b 640 voetbal

Tot nu toe kon men de harde link met vele kankergevallen niet leggen. En precies dat is nu veranderd.

Want, zo schrijft Zembla, er blijken nog meer schadelijke en kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels van kunstgrasvelden te zitten, dan tot nu toe werd aangenomen.

Bovendien lekt een aantal van die stoffen makkelijker weg dan de al bekende schadelijke stoffen in rubbergranulaat. Dat blijkt uit nieuw promotieonderzoek van chemicus Ewa Skoczynska van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Haar promotor, hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer, vindt dat met deze bevindingen de huidige normen voor rubbergranulaat veel strenger moeten.

In totaal gaat het om 46 nieuwe aangetroffen stoffen. Een aantal daarvan zijn kankerverwekkend of op een andere manier schadelijk.

Bijvoorbeeld de stof Bisphenol F die sterk lijkt op Bisphenol A. Van die laatste hormoonverstorende stof was al bekend dat die in rubbergranulaat voorkomt. Bisphenol A kan onder meer het immuunsysteem van kinderen aantasten, schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en ervoor zorgen dat kinderen gevoeliger worden voor infectieziekten.

Naast de groep kankerverwekkende stoffen, ontdekte Skoczynska ook …

Lees verder bij de bron: WantToKnow.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dicl6jolrk

Zo complex is de massapsychologische dynamiek van de coronacrisis

gevangenis 1572596767

‘Bij overtreden avondklok tot €8700 boete of half jaar cel’