in ,

Nieuw wetvoorstel geeft inlichtingendiensten AIVD & MIVD meer bevoegdheden met louter politieke controle achteraf

6778232708 28f8f32ebc privacy internet

De geheime diensten krijgen meer bevoegdheden. Voortaan mogen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ook via de kabel grootschalig communicatie onderscheppen en opslaan. Dat staat in een herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Hennis-Plasschaert (Defensie) vandaag online ter consultatie aanbieden.

 

Communicatie onderscheppen was voorheen alleen toegestaan via de ether, maar het onderscheid tussen ether en kabel verdwijnt. Van alle communicatie verloopt tegenwoordig ongeveer 90 procent via (internet)kabels.

De nieuwe wet onderscheidt drie fasen waarin de ministers de diensten steeds opnieuw toestemming moet geven. De eerste stap is het opslaan van ‘metadata’, dus wie met wie belt of mailt en wanneer. Stap twee gaat in zodra de diensten met die gegevens iets willen doen, bijvoorbeeld vergelijken met informatie of nummers die ze al hebben. Stap drie is de inhoud van de geselecteerde informatie bekijken.

Het kabinet wil het toezicht anders regelen dan de commissie-Dessens heeft geadviseerd. Volgens Dessens zou de CTIVD, dat is de onafhankelijke toezichthouder, het recht moeten krijgen om de diensten hun tapactiviteiten te laten staken als de privacy te veel in het geding is. Het wetsvoorstel bepaalt dat ministers alleen hun besluit hoeven te heroverwegen als de CTIVD na toetsing concludeert dat onrechtmatig toestemming voor tappen is verleend.

Lees verder via: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
12c491f5e099c38a 640 smoke

Nieuwe belastingslaven: Zwangere vrouw moet verplicht stoppen met ‘risicovol’ gedrag [roken, drinken, drugs]

2584948850 a208f7e5a5 privacy explained e1425596722203

Weg met privacy: Meer camerabewaking op treinstations