in

Nieuwe bankencrisis wordt stilletjes in de doofpot geduwd

Ten Years on Since the Financial Crisis Have Banks Earnt Our Trust Back

De New York Fed is van plan volgende maand $ 2,93 biljoen door te sluizen naar de handelshuizen van Wall Street. De mainstream media blijven angstvallig stil rond de nieuwe bailout van Wall Street.

Je kunt je afvragen wat er moet gebeuren voordat de mainstream media belangwekkende informatie aan hun lezers rapporteren over de grootste redding van Wall Street, door de Federal Reserve, sinds de financiële crisis.

Afgelopen donderdag, 12 december, kondigde de New York Fed aan dat het de volgende maand de handelshuizen (primary-dealers) op Wall Street gaat overspoelen met voor een totaal van $ 2,93 biljoen (!) aan kortlopende leningen. Het geld is bestemd voor een liquiditeitscrisis in Wall Street die tot op de dag van vandaag niet in geloofwaardige bewoordingen aan het Amerikaanse volk kan worden uitgelegd en toch lijkt DE krant van de Verenigde Staten, New York Times, geen onderzoeksverslaggever aan het werk te hebben gezet om te onderzoeken wat er echt aan de hand is, slechts 11 jaar nadat diezelfde handelshuizen zichzelf opbliezen in de grootste financiële crash sinds de Grote Depressie, en de Amerikaanse economie in hun kielzog mee naar beneden sleurden.

Het repo-lening-terugkoop-programma (repurchase agreement) van de New York Fed begon op 17 september toen de repo-leenrente opliep van ongeveer 2% tot 10% – wat betekent dat liquide middelen niet beschikbaar waren om te lenen of dat de megabanken op Wall Street weigerden leningen aan bepaalde tegenpartijen te verstrekken. Repo-leningen worden doorgaans ‘s nachts tussen banken, hedgefondsen en geldmarktfondsen verstrekt en worden verstrekt tegen onderpand van goede kwaliteit.

Sinds die tijd verstrekt de Federal Reserve in New York deze leningen voor honderden miljarden dollars per week.

De New York Times behandelde het onderwerp in september. Toen viel er een griezelige stilte in oktober en november, terwijl de Fed meer dan $ 3 biljoen ($ 3.000.000.000.000!) bleef pompen in cumulatieve leningen aan de handelshuizen van Wall Street. Op 8 en 12 december publiceerde de New York Times nog wel artikelen van Reuters over de leningen van de Fed, die de eerste in hun soort zijn sinds de financiële crisis.

De $ 2,93 biljoen die de New York Fed de komende maand naar Wall Street zal doorsluizen, bestaat uit tot $ 120 miljard (elke weekdag) aan overnachtleningen tot 14 januari en voor $ 440 miljard aan termijnleningen variërend van 3 dagen tot 32 dagen. Bovendien zal de Fed tijdens de laatste week van het jaar (op dinsdag, woensdag en donderdag) zijn aanbiedingen voor overnachtleningen opvoeren van $ 120 miljard naar $ 150 miljard, waardoor die week een extra $ 90 miljard beschikbaar komt.

Als aanvulling op de suggestie dat de liquiditeit op Wall Street krap blijft ondanks de leningen van de Fed, bood de New York Fed vanochtend een lening aan van 32 dagen ter grootte van $ 50 miljard – en deze werd overschreven met $ 4,25 miljard.

Michael Derby van de Wall Street Journal meldde deze enorme nieuwe geldstroom van de Fed nadat het afgelopen donderdag was aangekondigd, maar hij schreef het volgende over de oorzaak van het probleem:

De duidelijke oorzaak van die piek was een datum voor grote belastingbetalingen en schikkingen voor schatkistveilingen die van invloed waren op de hoeveelheid geld die beschikbaar was in het banksysteem.

Dat was ook de officiële verklaring van de Federal Reserve en heeft betrekking op wat er op 17 september is gebeurd. Het verklaart niet waarom de Fed elke week honderden miljarden dollars naar de handelshuizen van Wall Street heeft gepompt, nadat die belastingen op de vennootschapsbelasting en de schatkistveilingen alweer allang buiten beeld waren.

Zou de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, werkelijk liegen tegen het Amerikaanse volk? Als het achterhouden van materiële feiten voor het Amerikaanse volk een leugen is, dan heeftdraagt de Federal Reserve inderdaad een bewogen geschiedenis met zich mee.

In de aanloop naar de financiële ineenstorting van Wall Street in september 2008 heeft de Fed in maart van dat jaar een leningenprogramma opgezet dat erg lijkt op wat het vandaag doet. Het noemde het toen de Single Tranche Open Market Operation (STOMO) en de Fed probeerde het te doen vóórkomen als onderdeel van zijn routinematige open-markttransacties. Maar toen het Levy Economics Institute goed keek naar waar het STOMO-geld naartoe gegaan was, ontdekte het dat “77 procent ($ 657,91 miljard) van alle transacties werden uitgevoerd met buitenlandse instellingen.” De grootste daarvan waren Credit Suisse van Zwitserland, dat 30,3% van de middelen ontving; de Duitse Deutsche Bank leende 11,8% van het geld en het Franse BNP Paribas nam toen 11,3% van de geleende fondsen op.

We hebben het al eerder gezegd: volgens gegevens verzameld door het Levy Economics Institute bedroeg het reddingsplan van de Fed van Wall Street tijdens de financiële crisis maar liefst $ 29 biljoen (inclusief de liquiditeitswissels van de centrale bank – central bank liquidity swap lines, kortweg CBLS) – een bedrag dat noch het Amerikaanse volk, noch het Congres te weten zouden komen tot jaren nadat de leningen waren verstrekt en een meerjarige rechtszaak tegen en door de Fed was gevoerd. Uiteindelijk werd de Fed gedwongen om de informatie te publiceren.

De grootste bedragen van de $ 29 biljoen gingen niet naar commerciële banken om de Amerikaanse economie te ondersteunen door middel van consumentenleningen of zakelijke leningen. Het ging naar drie van de grootste handelshuizen op Wall Street. Citigroup ontving $ 2,65 biljoen; Merrill Lynch ontving $ 2,43 biljoen; en Morgan Stanley ontving $ 2,27 biljoen. De vierde grootste was niet eens een bank- of Wall Street-bedrijf. Het was AIG, een grote verzekeringsmaatschappij die de handelshuizen van Wall Street hadden verborgen als tegenpartij bij hun derivaten-weddenschappen. AIG kreeg een coole $ 1 biljoen aan leningen van de Fed.

Bijgaande grafiek suggereert dat de Fed-leningen van vandaag de dag, die niet naar commerciële banken gaan maar naar de handelseenheden van die banken, worden gebruikt om de aandelenmarkt kunstmatig te ondersteunen. De Dow Jones Industrial Average heeft een rally gehouden sinds de Fed op 17 september zijn geldsluizen openzette (hoe kunt je anders een aandelenrally houden te midden van een liquiditeitscrisis op Wall Street?)

In plaats van zijn mandaat als laatste, ultieme geldschieter uit te voeren voor de commerciële banken van de VS, lijkt de Federal Reserve in New York zich te profileren in de veronderstelde rol van de laatste, ultieme geldschieter vanoor de aandelenmarkt, om een liquiditeitsuitgang te vergemakkelijken voor de rijke elite, de één procent die het grootste deel van de aandelenmarkt bezit.

Lees verder bij de bron: INDIGNATIE

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
child abuse 1576673790

EU-Parlementariërs stemmen voor bescherming van pedofielen

glas melk 1576674785

Glas melk is een cocktail van medicijnen