in , ,

Nieuwe card vervangt DigiD

e835b80c2ef0003ecd0b470de7444e90fe76e6d01cb811449cf6c4 640 beast mark

Vandaag start een proef met de mogelijke opvolger van DigiD, Idensys. Dat er ook bedrijven aan mee mogen doen, baart experts zorgen. Hoe werkt het en hoe veilig zijn je gegevens in dit nieuwe systeem?

Idensys is een overkoepelend systeem, waaraan behalve de overheid ook commerciële partijen meedoen. Vandaag start de proef met het gedeelte van de overheid. De proefpersonen krijgen een speciale kaartlezer, waarmee ze een chip op hun identiteitskaart of rijbewijs kunnen uitlezen. Vervolgens krijgen ze toegang tot dezelfde diensten als met DigiD, bijvoorbeeld online toeslagen aanvragen, een parkeervergunning regelen of je belastingformulier invullen. “Vergelijk het maar met iDeal”, legt een woordvoerster van Binnenlandse Zaken uit. “Als je iets wilt afrekenen online, word je via iDeal naar je eigen bank verwezen. Daar log je in, vaak met een reader, en daarna kun je betalen.”

DigiD verouderd

De reden dat de overheid bezig is met het nieuwe systeem is dat hierdoor het beveiligingsniveau naar ‘hoog’ gaat, waar DigiD (met sms-verificatie) slechts een ‘gemiddeld’ niveau heeft. DigiD is alleen beveiligd met een inlognaam en een wachtwoord, waar eventueel nog een extra verificatie via sms aan toegevoegd wordt. Het was dan ook hoog tijd voor een nieuw systeem zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet van adviesbureau ICTRecht. “Er gaat steeds meer online, goede beveiliging van gegevens is cruciaal.” Met het nieuwe systeem is de overheid er echter nog niet, waarschuwt hij: “Wat nu goed is, kan over een jaar zo lek als een mandje zijn.”

Door de betere beveiliging zijn zijn er nieuwe manieren van dienstverlening mogelijk, zegt de woordvoerster. Welke dat zijn, kan zij nog niet zeggen. Een ander voordeel van het nieuwe systeem is dat er meerdere manieren van inloggen mogelijk zijn: handig als er een storing is bij de ene methode. Wanneer iedereen met zijn ID-kaart kan inloggen, is nog niet duidelijk, de invoering ‘zal nog wel enkele jaren op zich laten wachten’. Ook paspoorten worden uiteindelijk met zo’n chip uitgerust, vertelt de woordvoerster. Daarnaast werken ook bedrijven met het systeem. Zo ontwikkelt het Haagse bedrijf Digidentity een app waarmee je kunt inloggen via gezichtsherkenning.

Probleem zit aan achterkant

Toch kleven er grote bezwaren aan Idensys, zegt hoogleraar Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit. Volgens hem is het systeem aan de voorkant ijzersterk ontworpen, maar zit het probleem aan de achterkant. “Vergelijk het met een appartementencomplex, waar iedereen vanzelfsprekend een eigen voordeur heeft. Maar dan komt het vreemde: u heeft zelf geen sleutel, maar de conciërge. Hij houdt alles in de gaten, wijst mensen de weg, neemt pakketjes aan en laat iedereen hun huis binnen”, legt Hoepman uit. “In de echte wereld wil geen mens in zo’n appartementencomplex wonen uit angst dat de conciërge hun huis binnensluipt”, vertelt hij. Maar in de virtuele wereld is dit systeem, waarin anderen bepalen of we ergens in mogen, de ‘normaalste zaak van de wereld’.

Dat ook commerciële partijen inlogmethoden tot Idensys mogen ontwikkelen, baart de wetenschappelijk directeur van het Privacy & Identity Lab van de universiteit zorgen. “Want als bijvoorbeeld KPN een authenticatiedienst ontwikkelt, dan weten zij waar ik allemaal inlog”, schetst Hoepman de privacyrisico’s. Ook Engelfriet benadrukt dat bedrijven die meedoen streng in de gaten gehouden moeten worden: “Gegevens mogen niet kunnen lekken of misbruikt door de deelnemende partijen zelf.

Strenge eisen aan private partijen

Volgens de woordvoerster van minister Plasterk moeten bedrijven die aan Idensys willen meedoen, voldoen aan strenge eisen op gebied van privacy, het opslag van data en gebruiksvriendelijkheid. Ook als bedrijven mogen meedoen, blijft de overheid als toezichthouder monitoren welke gegevens bedrijven vragen. “Stel je wilt een fles wijn online bestellen, dan krijgt de verkoper alleen de versleutelde gegevens die hij nodig heeft, maar niet je burgerservicenummer bijvoorbeeld”, verzekerde minister Roland Plasterk bij de aankondiging van de pilot.

De proeven met overheidsinstanties en ook al enkele deelnemende bedrijven lopen dit hele jaar. Daarna moet de Tweede Kamer uiteindelijk nog instemmen met de invoering van Idensys. “Die kunnen nog wijzigingen voorstellen of aanvullende eisen stellen”, schetst Engelfriet het politieke vervolg. Ook de Eerste Kamer moet haar goedkeuring geven. 

Lees verder bij de Bron: Silvia’s Boinnk!!!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6841609936 648d6e21f2 F16

Dubieuze oorlog? Nederland is erbij!

7961503916 65305152c6 samsom e14184993373121

Samsom prijst staatssecretaris Van Rijn om zorghervormingen: ‘Martin, wat een prestatie!’