Net als bij andere virus-infecties zorgt COVID-19 ervoor dat het lichaam antilichamen aanmaakt die een goede bescherming bieden. Na een tijdje dalen de niveaus echter vaak.
Maar uit een nieuwe studie is gebleken dat infectie leidt tot de activering van zogenaamde langlevende plasmacellen. Goed nieuws, zeggen wetenschappers.
Het feit dat het niveau van de antilichamen na enige tijd daalt, is een reden tot bezorgdheid geweest, omdat gevreesd werd dat de immuniteit na enige tijd zou verdwijnen.
Nu hebben wetenschappers van de Washington University School of Medicine in de vs en elders echter ontdekt dat zelfs een milde infectie met SARS-Cov-2 ertoe leidt dat het lichaam nog lange tijd antilichamen tegen het coronavirus aanmaakt.
Marcus Buggert, universitair hoofddocent aan het Karolinska Institutet, ziet dit als goed nieuws, omdat het waarschijnlijk betekent dat iedereen die COVID-19 heeft gehad de volgende keer niet zo ziek zal worden.
Deze cellen bevinden zich in het beenmerg waar ze een laag gehalte aan antilichamen produceren. Dit zijn goede onderzoekers en wat zij hebben gedaan is dat zij beenmergmonsters van proefpersonen hebben geanalyseerd en hebben gezien dat deze cellen worden geactiveerd na een besmetting met een COVID.
Een zeer ingrijpend onderzoek dus, waar we hier in zweden nauwelijks ethische goedkeuring voor zouden krijgen, zegt Marcus Buggert tegen het tijdschrift Ny Teknik.
Volgens Buggert kunnen deze cellen ….