in

Nou zeg: 7 Nederlandse banken mogelijk betrokken bij belastingontwijking

14130743224 eda69f6565 belastingontwijking1

Zeven Nederlandse financiële instellingen zijn mogelijk betrokken bij belastingontwijking. Deze banken en verzekeraars doen “uiterst vaag” over wat zij doen om belastingontwijking te voorkomen.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief dat banken en verzekeraars op maatschappelijk verantwoord gedrag beoordeelt. Het gaat om ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot.

“Hoewel alle Nederlandse bankgroepen beweren dat ze niet betrokken zijn bij internationale belastingontwijking, blijkt uit dit rapport dat hun internationale investeringen en dienstverlening vele vragen oproept, die niet in alle gevallen afdoende beantwoord zijn”, staat in het rapport.

Risico

De onderzoekers spreken van “een reëel risico” dat ABN Amro en Van Lanschot met hun dienstverlening op het Britse eiland Jersey, in Luxemburg en Zwitserland belastingontduiking mogelijk maken.

Instellingen kunnen particuliere klanten helpen met het ontwijken of zelfs ontduiken van belasting door diensten aan te bieden vanuit landen die geen informatie over vermogens met andere landen delen.

Zakelijke klanten

Ook plaatst het initiatief “grote vraagtekens” bij de rol van investeringsfondsen van ING, Aegon en Delta Lloyd in Luxemburg en op de Kaaimaneilanden.

Verschillende banken zouden bedrijven financieren via constructies in belastingparadijzen. Rabobank heeft bijvoorbeeld meer dan vijftig dochterondernemingen en joint ventures in de Amerikaanse staat Delaware. Delaware staat bekend om zijn gunstige belastingvoorwaarden.

Banken en verzekeraars kunnen de geldstromen van zakelijke klanten verplaatsen naar rechtsgebieden met gunstigere belastingvoorwaarden, ook al zijn die ondernemingen daar nauwelijks actief. Dit geldt mogelijk voor de drie grote banken ABN Amro, ING en Rabobank.

via nu.nl.

 

Foto via Partij van de Arbeid (PvdA) cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
12481885714 f9d3c7c05a turkije1

Turkije steunt IS, Brussel blijft groot voorstander toetreding Turkije tot EU. Snapt u het nog?

Eventjes terug naar 2012 en lachen hoe TimmerFrans zich voor gek zet