in , ,

NZa zelf maar eens vervolgen? ‘NZa passeerde justitie in fraudeonderzoek’

6650084711 c064ded471 gezondheidszorg2

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het Openbaar Ministerie gepasseerd bij een onderzoek naar potentiële fraude in het  in Nieuwegein.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na eigen onderzoek. De NZa besloot de zaak af te doen met een bestuurlijke boete waardoor strafrechtelijke vervolging onmogelijk is gemaakt.

De NZa gaf het ziekenhuis, dat stelselmatig te hoge en foute rekeningen stuurde voor behandelingen, een boete van 2,5 miljoen euro. Het onderzoeksrapport is echter nooit met het OM besproken, terwijl de organisaties samen zorgfraude moeten aanpakken.

Als er mogelijk sprake is van fraude in de zorg, kan dat worden aangepakt door de toezichthouder (de NZa) of door justitie (OM), maar niet door allebei. Er moet dus altijd een keuze worden gemaakt.

Verbijsterd

Bronnen rond het onderzoek laten RTL Nieuws weten dat justitie verbijsterd is over deze gang van zaken. Het OM zou de zaak graag willen onderzoeken, omdat er wel degelijk aanknopingspunten zouden zijn voor vervolging. Dat kunnen ze door de bestuurlijke boete niet meer onderzoeken.

De NZa stelde eerder dat er geen sprake was van een vermoeden van opzettelijke overtredingen. De boete was dan ook een passende afdoening. De zorgautoriteit zegt nu dat zij het ziekenhuis snel wilde beboeten. Een strafrechtelijk onderzoek zou te lang duren en opzet zou moeilijk aan te tonen zijn.

via nu.nl.

Photo by Verkenning Nieuw Nederland cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6493212417 202ff83120 Klijnsma1

Gratis advies van Klijnsma: vul je pensioen aan met een moestuin vol Monsanto zaden

12946420023 dafd50c3e6 smartphone1

“Smartphone ontwikkelt zich tot perfecte spionageapparaat”