NZa ziet signalen ‘misstanden’ verdubbelen

Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komen steeds meer meldingen binnen van mogelijke misstanden in de zorg. Het afgelopen jaar werden er 2247 zaken gemeld, dat is een verdubbeling ten opzichte van 2012. Als gevolg van de meldingen greep de marktmeester 91 keer in.

Verreweg de meeste klachten (1527) gaan over de aanbieders in de curatieve zorg. Het aantal klachten hierover groeide ook het hardst. Ten opzichte van het aantal klachten in 2012 is er sprake van een verdriedubbeling. De meeste signalen (825) betroffen de medisch specialistische zorg en gingen over upcoding. Daarnaast ging nog eens 210 meldingen over de kosten van behandelingen in de cure. Dat betrof ook zorgverzekeraars, psychologische zorg en aanbieders van farmaceutische zorg.

Een belangrijk deel van de meldingen is rechtstreeks bij de NZa gedaan. De organisatie meldt dan ook vol trots dat steeds meer mensen de marktmeester weten te vinden. Signalen komen daarnaast via consumentenorganisaties, media en andere toezichthouders. Het meldpunt over zorgfraude van de PVV leverde (via het ministerie van VWS) 545 meldingen op.

Mooi statistiek dingetje via Skipr.

 

Photo by zorgenwelzijnplein.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close