Oekraïense/Nederlandse plofkip al toegelaten op Nederlandse markt

Zonder dat consumenten het weten, wordt in Nederland bewerkte Oekraïense plofkip verkocht. De kip is afkomstig van de grootste kippenslachterij van Europa: de Oekraïense slachtfabriek Myronivskt Hliboproduct (MHP), jaarlijks goed voor 332 miljoen geslachte kippen. Ter vergelijking: in heel Nederland slacht men jaarlijks 573 miljoen kippen.

Vooruitlopend op het associatieverdrag liet de EU in 2014 alvast extra ladingen Oekraïense kip toe zonder invoerrechten te betalen. Ook de Europese milieu- en dierenwelzijnseisen werden even vergeten. De import steeg flink.

Zeker nu het associatieverdrag per 1 januari wordt toegepast is de import sterk gestegen. Het heffingsvrije importquotum werd per 2016 verder verhoogd waardoor Oekraïense plofkip nog aantrekkelijker is geworden voor Europese importeurs. Er is namelijk veel vraag naar de kip, met name bij groothandels en de vleesverwerkende industrie.

Handelsnatie Nederland profiteert ook van de plofkippenhandel. De Oekraïense slachtfabriek is bijvoorbeeld gebouwd met leningen van onder meer ING en Rabobank. Verder gebruikt MHP Nederlandse broedmachines, slachtmachines en verpakkingstechnologie. De helft van de Europese export gaat naar Nederland. En in Veenendaal staat Europa’s grootste afnemer van MHP.

Het importbedrijf Jan Zandbergen zet 84 procent van de uit Oekraïne geïmporteerde kip buiten Nederland af. Niet als Nederlandse kip, zoals sommigen beweren, maar als Oekraïense. Maar als kip wordt bewerkt, bijvoorbeeld gerookt of gesneden, dan hoeft Jan Zandbergen de herkomst niet te vermelden. De herkomst blijft dan onduidelijk.

De 16 procent die het importbedrijf op de Nederlandse markt afzet, gaat dus als gerookte, gesneden of gekookte plofkip, of in de blikken kippensoep, alsnog de Nederlandse markt op.

Lees verder bij de Bron: Politalk.nl

 

Photo by JumpV

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Dave schreef:

  .
  Waar 6 april 2016 toe lijdt als u “JA” stemd.

  Bij een “JA” stem. -bent uw bezit -pensioen of uw bijna al uw spaargeld ineens kwijt.
  . Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds,

  Zie tekst uit artikel 453

  TITEL VI. FINANCIËLE SAMENWERKING EN FRAUDEBESTRIJDING [Treedt in werking op een nader te bepalen tijdstip]
  Artikel 453 [Treedt in werking op een nader te bepalen tijdstip]
  .,
  –Oekraïne komt in aanmerking voor financiële bijstand via de relevante EU-mechanismen en -instrumenten voor financiering. De financiële bijstand moet bijdragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van deze overeenkomst en wordt verstrekt overeenkomstig de onderstaande bepalingen.

 2. Geer schreef:

  Haal uw spaar en begging van de Bank- straks wordt dit buiten u om geconfisqueerd

 3. Jordi schreef:

  Stem verstandig en denk aan uw portemonee ! als u toch JA stemt gaat u weer belasting betalen

 4. xx schreef:

  Maakt toch niet. Nederlanders zijn een asbakken ras -die vreten uit angst alles -typisch calvinistisch trekjes

Geef jouw mening

Close
%d bloggers liken dit: