in , , ,

Oekraïense/Nederlandse plofkip al toegelaten op Nederlandse markt

6042939838 2edceaf1f4 kippen

Zonder dat consumenten het weten, wordt in Nederland bewerkte Oekraïense plofkip verkocht. De kip is afkomstig van de grootste kippenslachterij van Europa: de Oekraïense slachtfabriek Myronivskt Hliboproduct (MHP), jaarlijks goed voor 332 miljoen geslachte kippen. Ter vergelijking: in heel Nederland slacht men jaarlijks 573 miljoen kippen.

Vooruitlopend op het associatieverdrag liet de EU in 2014 alvast extra ladingen Oekraïense kip toe zonder invoerrechten te betalen. Ook de Europese milieu- en dierenwelzijnseisen werden even vergeten. De import steeg flink.

Zeker nu het associatieverdrag per 1 januari wordt toegepast is de import sterk gestegen. Het heffingsvrije importquotum werd per 2016 verder verhoogd waardoor Oekraïense plofkip nog aantrekkelijker is geworden voor Europese importeurs. Er is namelijk veel vraag naar de kip, met name bij groothandels en de vleesverwerkende industrie.

Handelsnatie Nederland profiteert ook van de plofkippenhandel. De Oekraïense slachtfabriek is bijvoorbeeld gebouwd met leningen van onder meer ING en Rabobank. Verder gebruikt MHP Nederlandse broedmachines, slachtmachines en verpakkingstechnologie. De helft van de Europese export gaat naar Nederland. En in Veenendaal staat Europa’s grootste afnemer van MHP.

Het importbedrijf Jan Zandbergen zet 84 procent van de uit Oekraïne geïmporteerde kip buiten Nederland af. Niet als Nederlandse kip, zoals sommigen beweren, maar als Oekraïense. Maar als kip wordt bewerkt, bijvoorbeeld gerookt of gesneden, dan hoeft Jan Zandbergen de herkomst niet te vermelden. De herkomst blijft dan onduidelijk.

De 16 procent die het importbedrijf op de Nederlandse markt afzet, gaat dus als gerookte, gesneden of gekookte plofkip, of in de blikken kippensoep, alsnog de Nederlandse markt op.

Lees verder bij de Bron: Politalk.nl

 

Photo by JumpV cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Proteste gegen TTIP im Internet

Teken nu en eis een referendum over TTIP

5386641085 42b19cff0d big mac

Uitleg: Vloeibaar koper heeft moeite met vernietigen ‘Big-Mac’