in , , ,

Oekraïne: IMF drukt prijsverhoging van 40% voor elektriciteit door

De in grote delen van het land onder bittere armoede lijdende burgerbevolking van de Oekraïne moet vanaf maart 40% meer voor haar stroomrekeningen betalen. De regering in Kiev voldoet daarmee aan een verplichting van het IMF. Het IMF houdt de Oekraïne op dit moment met kredieten boven water, anders zou het land volgens minister-president Jatsenjoek al lang failliet zijn. Nu krijgen de burgers de rekening voor deze politiek gepresenteerd.

Onder druk van internationale kredietverleners verhoogt de Oekraïense regering de energieprijzen in het door crises geteisterde land. Stroom wordt vanaf maart 40% duurder, zei minister van energie Vladimir Demtsisjin in een interview met het tijdschrift “Focus” uit Kiev. Vanaf april zouden dan ook de kosten voor gas stijgen.

De regering zou de prijsstijging willen lenigen met subsidies, kondigde de 40-jarige minister aan. “Volgens onze inschattingen zal twee derde deel van de bevolking subsidie krijgen”, zei Demtsjisjin. Daarvoor zouden in de begroting omgerekend 400 miljoen euro zijn voorzien.

Met het IMF zou zijn overeengekomen om de energieprijzen binnen twee jaar te verhogen tot marktniveau, zei Demtsisjin. Als tegenprestatie zou het IMF samen met andere gelddonoren het financieel bijna bankroete land over de komende vier jaar kredieten tot 40 miljard dollar in het vooruitzicht stellen.

De door de VS als minister-president geïnstalleerde Arseni Jatsenjoek had enkele dagen geleden nog gezegd dat de Oekraïne zonder het IMF-krediet bankroet zou moeten aanmelden.

IMF photo
Photo by Teacher Dude’s BBQ

Lees verder via E.J. Bron.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bizar: Honderden bij uitvaart schutter Kopenhagen

Gelegaliseerde diefstal: Windfarm Luchterduinen (Eneco) kost minimaal 8000 euro subsidie per huishouden