Oeps! Preventieve borstamputatie blijkt helmaal niet nodig voor borstkankergen BRCA2

xusenru / Pixabay

UIt onderzoek van het Erasmus MC in blijkt dat deze vrouwen net zo goed hun borsten kunnen behouden en zich elk half jaar laten controleren. Hun overlevingskansen zijn vrijwel even groot.

Daarnaast is het ook nog zo dat wanneer er tijdens een controle toch een knobbeltje wordt ontdekt in een vroeg stadium de behandelingen tegenwoordig  goed zijn dat vrouwen alsnog kunnen kiezen voor een borstbesparende operatie. Dit schrijft het AD maandag.

Vrouwen die drager zijn van de twee erfelijke genfouten BRCA1 en BRCA2 hebben 60 tot 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Vanwege een genfout lanten jaarlijks honderd tot tweehonderd vrouwen hun borsten preventief verwijderen. Het nieuws dat dat niet nodig is kan voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan een klap zijn.

Onderzoekers zijn zich daarvan terdege bewust, maar geven aan dat er nog niet eerder overlevingscijfers bekend waren.

Voor het eerst is een studie gedaan naar de overlevingskansen van deze gendraagsters. In totaal werden bijna drieduizend vrouwen met BRCA1 en BRCA2 gemiddeld tien jaar lang gevolgd. De studie toonde ook dat bij vrouwen met BRCA1 de overlevingskansen groter zijn bij amputatie dan bij verscherpte controle.

Maar overlevingskans is voor zowel vrouwen met BRCA1 als voor vrouwen met BRCA2 90 procent.

Lees verder bij de bron: Blik op nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Er gebeurde iets op 13 juni waardoor de wereldwijde orde veranderde en niemand die iets zei …

Na Amazon en Google blijkt ook Apple-personeel mee te luisteren met spraakassistent