in , , , ,

Officiële werkloosheidscijfers deugen gewoonweg niet

geralt / Pixabay

Misschien zal mijn column worden weg gezet onder het mom van nepnieuws. Als je officiële cijfers van overheidsinstituten gaat tegenspreken dan spreek je bezijden de . In deze 21ste eeuw waarin , zoals Facebook en Twitter, hun intrede deden is het al moeilijk om in deze digitale straatpraat de ware berichten te onderscheiden van de fantasieberichten.

Niet voor niets wil het Politburo in Brussel filteren op het internet van de sociale media. Maar hoe moeilijk is het nu al niet om de berichten die van overheidswege worden gepubliceerd te geloven? In deze tijd met mondige burgers en kritische lezers kun je niet zo makkelijk meer berichten de wereld in slingeren die niet overeenkomen met de keiharde realiteit in onze kwetsbare samenleving.

Een samenleving die niet zo makkelijk maakbaar blijkt te zijn zoals ooit socialistische politici propagandeerden.

(Oorspronkelijk verschenen op biflatie.nl)

Mooie cijfertjes voor de baas

Veel overheidsinstellingen zoals o.a. het CBS en CPB bestaan er van om hun verzamelde gegevens om te vormen tot gestroomlijnde cijfers. Als deze instituten hun bestaansrecht willen verzekeren moeten ze zich braaf gedragen naar de wens van hun meester. Dat betekent dat je niet met eigen cijfers moet gaan aantonen dat je meester een verkeerd beleid voert en dat de praktijk dus heel anders blijkt dan dat de overheid graag had gezien. Let wel, de overheid die wordt bestuurd door gekozen politieke leiders op basis van mooie beloftes.

Overheid gerelateerde instanties zijn natuurlijk werkgevers waar veel (hoog) opgeleide ambtenaren een baantje vinden voor het leven en deze wel graag wensen te behouden. Dat is goed voor onze werkgelegenheid toch? Dus laten we deze instanties niet teveel aanvallen want dat zou banen kosten. En dat moeten we ten allen tijde voorkomen. Want hogere werkloosheid dan de cijfers die ik bereken dat willen we zeker niet.

Via CBS.nl

300.000 werklozen in Nederland

Waar ik mij aan erger is de begripsbepaling rondom de werkloosheidscijfers die maar wat vaak in diverse berichten worden gepubliceerd. Telkens opnieuw worden we geconfronteerd met mooie cijfers en klopt onze regeringscoalitie zich op de borst, want de oorzaak is natuurlijk het gevoerde beleid van onze democratisch gekozen regering.

De publicatie van de werkloosheidscijfers op de website van het CBS begint natuurlijk met de melding dat het aantal werklozen is gedaald tot 300.000. Een percentage van 3,3 procent is superlaag, dus heel mooi. Verderop lees je dat 4,1 miljoen mensen om verschillende redenen geen betaald werk hadden en 3,8 miljoen mensen die niet zoekend of niet beschikbaar waren voor werk. Deze groep groeide in de afgelopen drie maanden wel met zevenduizend per maand. De werkzame beroepsbevolking bestaat momenteel uit bijna 8,7 miljoen personen.

Dit is een hele brij aan cijfers die in één bericht worden bekend gemaakt met als voornaamste doel aan te geven dat het goed gaat in ons polderlandje. Maar is dat wel de keiharde werkelijkheid, zo vraag ik mij af?

Wat is de juiste definitie?

Volgens mij niet. Je kunt namelijk de berichtgeving ook anders uitleggen door de berekening op andere wijze uit te voeren. De lezer mag dan bepalen wat de feitelijke waarheid is. Als ik allereerst opmerk dat er nu 257.000 geregistreerde werklozen (UWV) met een WW-uitkering bekend zijn dan moeten we ons wel beseffen dat de uitkeringsduur is verkort van maximaal 3 jaar naar 2 jaar sinds 2016. Dat betekent dat langdurig werklozen al sneller niet meer worden meegeteld.

Deze mensen zouden mogelijk in de vallen of afhankelijk zijn van het inkomen van een eventuele partner. Maar ook zijn er steeds meer mensen die door de hogere AOW-leeftijd er eerder de brui aan geven. Deze gaan met (vroeg)pensioen of gaan interen op hun ontslagvergoeding tot aan pensioenleeftijd. Dat is niet altijd uit luxe maar vaak vanwege fysieke condities. De zogenaamde zware beroepen.

Werkloosheid ligt eigenlijk veel hoger

Als je dan de volgende optelsom maakt dan zou mijn interpretatie van het werkloosheidscijfer heel veel hoger uitpakken dan het zogenaamde officiële werkloosheidscijfer:

Geregistreerde werkloosheid (UWV)                            :                 257.000

Mensen zonder betaald werk (zonder uitkering)            :              4.100.000

Totaal aantal personen zonder werk                              :              4.357.000

Uitgedrukt in procenten van de NL-bevolking is dat 25,5 procent. Een verbijsterende uitkomst van een eenvoudig optelsommetje. Deze benadering zal het CBS de Nederlandse bevolking nooit voorschotelen want de uitkomst klinkt veel te dramatisch. Niet geheel toevallig komt dit cijfer aardig overeen met de cijfers uit de , waar 21,2 procent zonder werk zitten, conform de berekening van Shadowstats.

Kijk eens goed om je heen

De institutionele berekeningen zijn conform de normafspraken van de westerse welvaartslanden. Landen waar de werkloosheid laag behoort te zijn. Dus maken we die laag. Mijn conclusie is dat er 2 definities bestaan van het werkloosheidscijfer. Het is aan de lezer om te beoordelen welke berekening geloofwaardig klinkt.

Maar eigenlijk zou ik willen vragen om eens om u heen te kijken hoe druk de winkels bevolkt zijn van de goedkope winkelketens zoals de Aldi, Action, Primark, Wibra of Zeeman. Rijen langs de kassa’s en dat is niet voor niets. Ook zitten veel mensen met een valse schaamte achter hun pc en bestellen goedkope spullen via de webshops. Misschien dat mijn uitleg een beetje helpt om te laten zien dat de fraaie cijfers van onze overheid niet helemaal een echte afspiegeling zijn van onze samenleving.

De cijfertjes worden opgeleukt, of beter gezegd anders gepresenteerd om ons optimistisch te stemmen zodat politici bij de volgende verkiezingen weer stemmen kunnen binnen halen op hun mooie verkiezingsbeloftes.

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bewijs suggereert dat Obama samen met buitenlandse mogendheden geprobeerd heeft Trump omver te werpen

Orwelliaanse Europese Commissie gebruikt ‘1984’ in controversiële tweet om u te laten stemmen