in

Ombudsman wordt wakker: Politieleiding staat te snel achter eigen mensen

11516002583 189a6a8723 politie geweld1

Leidinggevenden bij de politie nemen het te snel op voor agenten die worden beschuldigd van buitensporig geweld tegen burgers, vindt waarnemend Ombudsman Frank van Dooren.

“Als werkgever is het een goede reflex om voor je eigen mensen op te komen, maar naar de buitenwereld wek je de indruk dat agenten elkaar dekken.” Dat zegt de Ombudsman tegen NU.nl.

“Ik begrijp dat je achter je eigen personeel staat, maar je moet er ook rekening mee houden dat agenten soms fouten maken.” Volgens Van Dooren moet bij vermeend politiegeweld worden gepleit voor degelijk onderzoek in plaats van het beschermen van agenten.

Een woordvoerster van de politie laat weten zich te ‘verwonderen over het door de Ombudsman geschetste beeld’.

NU.nl ontving de afgelopen maanden diverse tips van burgers die door agenten zijn mishandeld. Daaruit komt een beeld naar voren dat agenten door een kleine aanleiding, zoals uitschelden of een lichte duw, kunnen overgaan tot buitensporig geweld .

“Ook de Nationale Ombudsman heeft vastgesteld dat politiemensen over het algemeen weinig zelfvertrouwen hebben”, zegt Van Dooren. Volgens de Ombudsman raken agenten vooral in paniek als ze met onbekende collega’s in een vreemde omgeving moeten werken.

Ook is het nog ongebruikelijk voor agenten om collega’s op grensoverschrijdend gedrag aan te spreken. “Wat dat betreft heerst er nog een macho-cultuur bij de politie.”

Lees verder via Ombudsman: Politieleiding staat te snel achter eigen mensen

Foto via Imaginary Museum Projects: News Tableaus cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2089067735 e1ac9f5a83 ziekenhuis1

Nachtje in het ziekenhuis: rekening van €7080

JD onderzoekt: Ben jij bereid om voor je ouders te mantelzorgen?