in , ,

OMG: Nederlander vertrouwt overheid met persoonlijke gegevens

Nederlanders vertrouwen erop dat de Nederlandse vertrouwelijk omgaat met hun persoonlijke gegevens. Dat blijkt uit onderzoek van NCDO/OneWorld. Bijna 60 procent van de mensen is er gerust op dat de overheid netjes met hun gegevens om zal gaan. 20 procent vertrouwt de overheid niet en de overige mensen weten het niet. “Of dit vertrouwen terecht is, is maar zeer de vraag,” zegt Mieke van Heesewijk, directeur van Netwerk .

Het ene na het andere bericht over vliegt ons om de oren: de onthullingen van Snowden over de gegevensverzameling door de , winkels die via je wifisignaal op je mobiel bijhouden bij welk schap je het langst blijft hangen, dat beter lijkt te weten wie je vrienden zijn dan jijzelf.

Welke rechten heb je?

In bestaat geen ‘algemene op privacy'. Er zijn verschillende wetten die elk een bepaald deel van de privacy van Nederlanders regelen. Zo is bijvoorbeeld het recht om met rust gelaten te worden en om niet te worden afgeluisterd, vastgelegd in de Grondwet.

In 2001 zijn de belangrijkste regels voor de omgang met persoonsgegevens vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

“Wij zien inderdaad dat privacy steeds meer gaat leven voor mensen,” bevestigt Tim Toornvliet van Bits of . “Sinds Snowden een jaar geleden met zijn onthullingen kwam, merken wij dat de interesse echt gegroeid is.” Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de Nederlanders zich weleens zorgen maakt over het feit dat dingen die ze op internet plaatsen, op steeds meer plekken wordt bewaard.  en zich beter houden aan internationale afspraken die privacy beschermen, vindt bijna 90% van de ondervraagden.

Lees verder via OneWorld.nl.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Juncker ‘onze’ misschien toekomstige EU-leider: Economic policy of the eurozone needs to be decided in “dark, secret rooms”

Fijn die participatiesamenleving: Meer ouderen getreiterd en verwaarloosd