in ,

Omgekeerde wereld: Jij bent het marktwaar als je online bij de supermarkt besteld

We vergeleken de Nederlandse online supermarkten. Vooralsnog lijkt geen enkele zich online iets van aan te trekken.

Stel je voor dat er bij de ingang van de supermarkt een medewerker met een heel groot bord voor je neus komt staan. Zij vraagt je om akkoord te gaan met dat de supermarkt jouw kijk- en koopgedrag met andere bedrijven gaat delen. Niet akkoord gaan is geen optie.

Zodra je jouw handtekening hebt gezet pakt de supermarktmedewerker je telefoon en noteert jouw gebruikersnaam voor en voor zodat jouw aankopen makkelijker gekoppeld kunnen worden aan je koopgedrag in andere winkels. Net als je daarna door het hekje wilt stappen stuurt de medewerker je zonder iets te vragen naar een andere ingang.

Daar word je onderdeel van een groepje klanten dat als een soort proefkonijnen een nieuwe indeling van de winkel uit moeten proberen. Na het afrekenen en weer op weg naar huis zie je dat de reclamezuilen in jouw straat opeens de producten tonen die je eerder in de winkel hebt bekeken.

Dit klinkt natuurlijk absurd, maar bij bijna alle Nederlandse online supermarkten is dit hoe een supermarktbezoek er vandaag de dag uit ziet.

Online supermarkten barsten van de trackers

Begin augustus deden we een klein onderzoekje bij elf grote supermartkwebsites. Met de Privacy Badger plugin (Download de plugin op de site van de Electronic Frontier Foundation) keken we naar het aantal mogelijke trackers per website. Het resultaat was vrij ontluisterend:

Het aantal potentiële trackers per online supermarkt (let op: dit is een momentopname)

Google’s trackers worden het meest gebruikt door de supermarkten. Tien van de elf supermarkten gebruikt bijvoorbeeld Google Analytics om te meten hoeveel bezoekers ze hebben en om precies te zien welke pagina’s door bezoekers bekeken worden.

Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk bedrijven deze zeer concurrentiegevoelige informatie delen met de Amerikaanse techgigant. Dirk.nl heeft bijvoorbeeld vermoedelijk geen idee hoe succesvol de laatste actie van Jumbo.com was, maar Google weet dit wel.

De enige site waar Google Analytics niet zijn tentakels in heeft zitten was tijdens ons onderzoek die van de Aldi.

Tien van de elf online supermarkten geeft al haar bezoekers aan Google door.

Zeven supermarkten maakten daarnaast ook nog eens gebruik van Google Ads. Hiermee kunnen de supermarkten hun klanten retargeten.

Simpel gezegd: als je op hun site bent geweest kunnen ze je op basis van dat bezoek ook op compleet andere websites gepersonaliseerde advertenties tonen. Facebook heeft zo’n zelfde advertentienetwerk waarmee ge-retarget kan worden.

Daar maken acht van de supermarktsites gebruik van. De enige supermarkten die het gedrag van hun klanten niet lijken te gebruiken als voer voor deze advertentiemachines zijn de sites van Lidl en Aldi.

De shopper als proefkonijn

Er waren twee websites – coop.nl en plus.nl – die bij ons bezoek gebruik maakten van de diensten van Visual Website Optimizer. Hiermee kun je jouw gebruikers inzetten als proefkonijn en ze zonder dat ze het doorhebben zogenaamde A/B tests voorschotelen. Zo hopen ze een antwoord te krijgen op vragen als: Met welke van deze twee aanbiedingsteksten krijg je de meeste klanten over de streep? …..

Lees verder bij de bron: Bits of Freedom


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wetenschappers zappen valse herinneringen in vogels om ze liedjes te laten fluiten die ze nooit hebben gehoord

Hypocriet Extinction Rebellion laat afvalexplosie achter in Amsterdam