in , , ,

Omsingeld: prefiguraties van de Russische inval in de Oekraïne

was tot eind 19de eeuw Europees kampioen oorlog voeren. Dat was vooral gebaseerd op het verlangen naar natuurlijke, goed verdedigbare grenzen: de Pyreneeën, de Alpen, de Rijn en -nogal vervelend voor Nederland- de Neder-Rijn die dwars door ons land stroomt.

Op de Franse Wikipedia staan diverse lijsten van Franse avonturen in buurlanden en verder weg, met o.a. sinds 1500 een 70 tal oorlogen, 200 veldslagen en twintig veldslagen en belegeringen in alleen al Wallonië. Nederland werd tenminste 15 x op de Franse veroveringsdrift getrakteerd. ) 1.

FRANKRIJK

Frankrijk is het oudste en het grootste West-Europese land en dateert van 843 cq 870: de verdragen van Verdun en Meerssen. En dat verhoogt het Franse zelfbewustzijn. Bovendien werd en wordt men gesterkt door filosofen zoals Jean Bodin (1530-1596) die o.a. het begrip muntte.

Geen wonder dat in de 16de en 17de eeuw diens boeken ook in onze Republiek net zo als elders in Europa werden stuk gelezen en zelfs aan de basis stonden van de door de Pelgrim Fathers bedachte staat.

Als De Gaulle in 1966 besluit dat Frankrijk niet meer mee doet met de militaire tak van de Navo baseert hij zich op Bodin’s absolute staatssoevereiniteit in eigen land: “La France (…) se propose de recouvrer sur son territoire l’entier exercice de sa souveraineté”, net zoals de weigering van het Franse Parlement in 1954 de discussie over de participatie in de zg Europese Gemeenschap zelfs maar op de agenda te zetten.

En dan is de uitkomst van het Franse referendum in 2005 waarin de zg. grondwet – net als o.a. in ons land- werd afgewezen volstrekt logisch, evenals de afkeer van het momenteel mede door Duitsland gepromote Eu-leger, waarin de Franse kernmacht zou moeten opgaan.

DUITSLAND

Duitsland was daarentegen zo’n 10 eeuwen slechts een conglomeraat van autonome kleine staatjes. Pas in 1870/1 werd de Duitse eenheid een feit en nam Duitsland voortaan het voortouw qua agressie; bovendien waren ze nogal onder invloed van het door de Napoleontische oorlogen aangewakkerde nationalisme dat landsgrenzen baseerde op cultuur, wat uiteraard ook het einde betekende van de eeuwenlange ellende van dynastieke oorlogen.

OEKRAÏNE

Nagenoeg overal in de vroegere koloniale wereld is het al zo’n 60 jaar hommeles, omdat de bedachte landsgrenzen cultureel gelijkgezinden verdelen, of omdat in een deel van zo’n land met kunstmatige grenzen culturele minderheden worden gediscrimineerd.

De kranten staan vol met meelevende verhalen over de Oeigoerse moslims in en de Rohingya moslims in Birma, maar als regio’s in Europa meer autonomie wensen, belanden de leiders als het tegenzit in de gevangenis zoals de Catalanen overkomt.

Daarentegen worden de miljoenen in Europa wonende zigeuners die geen Kelten of Germanen zijn al decennialang door de Eu -zonder noemenswaardig resultaat- in de watten gelegd; en dan te bedenken dat ze al sinds de 15de eeuw in Doornik en sinds de 16de eeuw in Brussel al als een probleem en als bedriegers werden gelabeld. ) 2. ) 3.

Zelfs een land met een duidelijke eigen identiteit zoals Groot-Brittannië werd tegengewerkt en gestraft wegens het verlaten van de Eu.

Maar de Russisch sprekende grensbewoners in de Kaukasus, de beide Oekraïense Donbass regio’s maar ook in bv Letland die primair eisen dat hun taal en cultuur en zijzelf niet meer als tweederangs worden behandeld en dat ze na 30 jaar eindelijk een Lets paspoort krijgen, worden in onze media afgeschilderd als querulanten, ondanks het feit dat inmiddels een paar miljoen etnische Russen uit voormalige Sovjet-Republieken huis en haard hebben omgeruild voor een prettiger leven in Rusland. ) 4.

Eu federalisten blijken niet te begrijpen dat men van Europese staten geen eenheidsstaat kan maken, en men sluit de ogen voor bv de ….

Lees verder bij de bron: polderland


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De wereld is veranderd… En volledig veranderd

Recht in je smoel: Oekraïne-‘strijder’ Rutte gebruikt Oekraïense nazi-saluut uit Tweede Wereldoorlog in steunbetuiging