in , ,

Onacceptabele verstrengeling banken en politiek

9b4b0da62ede5252 640 banken

Jurist en ethicus Sven Hulleman komt met de stichting Restschuld Eerlijk Delen op voor mensen die met hun hypotheek in de problemen zijn gekomen. Banken hebben jarenlang flink verdiend aan het verstrekken van hoge hypotheken. Nu de woningmarkt is ingestort laten de banken de verliezen volledig voor rekening komen van de burger. Veel mensen zijn een gevangene van hun eigen huis. Omdat de waarde van hun woning flink is gedaald, blijven ze met een enorme restschuld zitten als ze willen verkopen.

Hulleman heeft de taak op zich genomen om de banken te dagvaarden. De inzet is een verklaring voor recht, dat de banken (mede) aansprakelijk zijn voor de ellende. 200 miljard hypotheekschuld zou dan gesaneerd kunnen worden. Een win-win situatie voor ons allemaal:

de banken [kunnen] overeind blijven, de overheid hoeft niet op te draaien voor de schulden, de pensioenfondsen hoeven niet in rommelhypotheken te investeren en vooral: de burgers worden geholpen en de woningmarkt kan weer gaan functioneren.

Aan Hulleman wordt vaak gevraagd: “Waarom doet de politiek niets?” Als hij bij de rechter komt, krijgt hij te horen dat hij bij de politiek moet zijn. In een conclusie van antwoord van advocaten van een aantal banken is te lezen dat dit geen juridische kwestie is, maar een politieke kwestie. Hulleman zou het verkeerde forum hebben gekozen, nl. de rechtbank, terwijl hij eigenlijk de politieke arena zou moeten betreden om de rechtsgeldigheid van een restschuldvordering te bespreken.

Draaideur

In een prachtig en iconisch filmpje gaat Hulleman op zijn gemak eens in op deze kritiek.“Laten we het eens hebben over banken en politiek dan.” Tegen de achtergrond van een klassieke piano met opengeklapte partituur, een glanzend borstbeeld, iets wat lijkt op een sterrenkijker en strak gekapt, met een indrukwekkend krijtstreeppak, hagelwit overhemd en zijden das maakt Sven Hulleman korte metten met de politiek: politici en bankiers zitten bij elkaar op schoot, de sectoren zijn volledig verstrengeld.

Nauwelijks is meer te zien waar het een begint en het ander stopt. Via een ingenieuze draaideurconstructie stromen oud politici door naar de mooiste bankiersbaantjes. Nee, van de politiek hebben we niets, maar dan ook he-le-maal niets te verwachten.

Politiek en de Banken

Sven Hulleman: “De huidige voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Chris Buijink was voorheen secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken. Bij de NVB werd hij binnen gehaald als iemand met goede politieke connecties.

En de vorige voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Boele Staal, was die niet toevallig ook eerste kamerlid voor D66? Of zullen we het hebben over onze oud minister van financiën die nota bene de wet op het financieel toezicht van 1 januari 2007 heeft voorbereid. Onze bekende meneer Zalm die nu de directeur is van de ABNAmro en die ook in de Raad van Toezicht van de Dirk Scheringa bank heeft gezeten.

Of moeten we het hebben over de enorme lobby die plaats heeft gevonden ten aanzien van het überhaupt aannemen van allerlei wetten of het complete gebrek aan slagkracht van de AFM: dat is alsof je een chihuahua in een put met bulldogs gooit.

Nu wordt gezegd: de bodem is bereikt, mensen ga weer kopen. Daarmee proberen de banken weer een nieuwe laag onder dat gekke piramidespel van hypotheken te metselen. Zodat de banken overeind blijven. Waarom moeten die overeind blijven? Voor de salarissen van degenen die daar aan de top zitten. Het gaat uiteindelijk gewoon om heel veel geld voor een klein groepje mensen die de wet weten te buigen en die het met elkaar op akkoordjes gooien.

Verdienmodel

Het er met de politiek over hebben, doet Hulleman zeker ook. Hij sprak een tweede kamerlid van het CDA en die vroeg aan hem: mr. Hulleman, wat is uw verdienmodel? Verdienmodel? Mijn verdienmodel is dat die hypotheekschulden een probleem zijn en als dat niet wordt opgelost en mijn samenleving daaraan kapot gaat, ik überhaupt geen verdienmodel meer heb. Maar weet zo’n tweede kamerlid veel. Hij neemt 7.000 euro netto p.m. mee naar huis als verdienmodel. Dat is nog eens een goed verdienmodel.

De politiek doet af en toe iets… voor de bühne. Wouter Bos valt in het openbaar meneer Schmittmann aan van ABNAmro dat hij zijn bonus moet inleveren. Daar wordt over geprocedeerd. Uiteindelijk mag meneer Schmittmann zijn bonus houden. Maar daar heeft hij weinig aan gehad want hij is inmiddels overleden.

Wie is de Macht?

Moeten we naar de politiek? Is de politiek de Macht in Nederland? In een ideale samenleving is politiek georganiseerde tegenmacht. De macht ligt altijd bij grote bedrijvenen bij banken. Maar als die macht de tegenmacht kan manipuleren wat heb je dan anders dan een dictatuur van mensen die niemand kent?

Het enge van de 21e eeuw is dat het fascisme geen gezicht heeft. Onze politiek leiders zijn allemaal keurig uitziende in niks-taal sprekende mensen die een beetje wauwelen over Zwarte Piet etc. En in de tussentijd zitten degenen die aan de touwtjes trekken heel ergens anders en die zijn met hele andere dingen bezig. Of het zijn dezelfde mensen en dan zeggen ze: ja, maar ja, toen als minister dacht ik dat, maar ik werk nu voor een bank en ik heb gewoon heel veel ervaring.

Politiek doet niets

Waarom doet de politiek niets? Anders dan roepen: ga vooral allemaal nu een huis kopen. Ga allemaal consumeren. De economie trekt weer aan. In Amsterdam trekt de huizenmarkt aan. Nogal wiedes want iedereen met een greintje verstand trekt naar de Randstad om een boterham te verdienen, want daar kan het nog. Maar een heel groot stuk van Nederland gaat kapot.

De bankiers lachen zich helemaal gek. Want de politiek is niet bij machte om überhaupt iets te organiseren. Bovendien is het opportunisme want over 4 jaar willen ze òf herkozen worden òf ze willen een leuk baantje ergens anders.

Als wij in Nederland niet zeggen: jongens, jullie hebben het fout gedaan of dat nou willens en wetens was of niet, maar JULLIE hebben het fout gedaan, dus gaan JULLIE de rekening betalen. Als we dat niet doen dan wordt die rekening nog VEEL HOGER. Los van dat het moreel ‘hollow’ is zoals we nu met onze bankiers omgaan, is het gewoon heel onverstandig.

Iedereen zegt: de economie trekt aan. We horen het op het nieuws. Maar als je het aan de mensen vraagt, zullen velen dat niet beamen. Er gaan nog steeds gigantisch veel bedrijven kapot. Er worden nog steeds heel veel mensen uit hun huizen gezet. De woningmarkt trekt niet aan. In de Randstad misschien, maar in de rest van het land echt niet.

En de politiek? Die werkt van 9 tot 5. Dan gaan ze naar huis. Lintjes doorknippen ofzo. IK ZIE ZE NIET. Ik vind het een kwalijke zaak. Ik kan ook iedereen afraden om überhaupt te gaan stemmen. Want dit is het gevolg van een democratische rechtsstaat. Nou als dit een democratische rechtsstaat is, laat maar zitten.”

Lees verder via Lang Leve Europa!.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7507255284 8fa6765ae0 samsom1

Samsom breekt eerst de (thuis)zorg af en trekt nu aan de alarmbellen.. pffff

14660103942 96e44cd01b TTIP

EU-leiders verschuilen zich in TTIP-debat achter Brussel