in

Ondanks de publieke verontwaardiging blijven rechters licht straffen

Nederlandse rechters leggen relatief lage straffen op. Onderzoek wijst uit dat de Nederlandse al jarenlang om zwaardere straffen vraagt. Politieke partijen spelen hier slim op in. Zowel de VVD, het CDA, de en de zijn voorstanders van verhoging van de strafmaat. Vanaf 2002 hebben we zowel een CDA als een VVD-regering gehad. Of dit ook maar enige invloed heeft gehad op de strafmaat is nog maar de vraag. De afgelopen jaren zijn er tal van zaken geweest waarbij de dader werd veroordeeld tot een (zeer) lichte straf.

De onderstaande zaken hebben de laatste tijd media-aandacht gehad wat vooral te wijten viel aan de strafmaat. Ter vergelijking behandelen we na iedere Nederlandse zaak een soortgelijke Amerikaanse of Canadese zaak, om de grote verschillen in de strafmaat te verduidelijken.

1. Op 21 november 2014 kreeg een man 120 uur taakstraf opgelegd voor het doodrijden van een opa (67), een oma (64) en hun tweejarige kleindochter. Uit politieonderzoek is gebleken dat de man ruim 120 kilometer per uur reed op een weg waar maar 80 kilometer per uur is toegestaan. Hoewel de officier van justitie vijftien maanden cel in gedachten had, voelde de daar niets voor.

Een man uit  rijdt veel te hard waarna hij een 18-jarige jongen aanrijdt. De jongen overleed . De dader werd op 28 november 2014 veroordeeld tot vier jaar celstraf, drie jaar proeftijd en een levenslange rijontzegging. Let op: deze man heeft in vergelijking met de zaak in Nederland ‘slechts’ één dood op zijn geweten. Hij verdwijnt achter tralies en mag bovendien nooit meer (legaal) een auto besturen.

Verschil in strafmaat: 4 jaar celstraf, drie jaar proeftijd en een levenslange rijontzegging

2. Een 57-jarige man uit Maastricht reed een motorrijder dood omdat hij geen voorrang verleende. Ook reed hij bijna vijftig kilometer per uur te hard en had bovendien alcohol gedronken. De rechtbank rekende het ongeluk naar eigen woorden ‘zwaar aan’. Daar was niks van terug te zien bij de veroordeling. De Maastrichtenaar werd op 20 januari 2015 veroordeeld tot zes maanden cel en een rijontzegging van twee jaar.

De Nederlander Edward Kleine reed in Alabama een 22-jarige voetganger dood na het uitgaan. Kleine had alcohol gedronken. De Nederlander werd door de Amerikaanse rechter veroordeeld voor doodslag en kreeg een gevangenisstraf van maar liefst dertig (!) jaar.

Lees verder via: CURIALES

Photo by bhermans


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoeveel steken mogen de “overheden” nog laten vallen?: Bedrijf Moerdijk was gewaarschuwd voor explosiegevaar

Gaat maar door, Geblunder van het Openbaar Ministerie: Verkrachting door pedofiel niet bewezen