in , , , ,

Ondertussen in Griekenland: Keiharde repressie tegen verzet bij huisuitzettingen, veilingen via internet en solidariteit groeit

Jarenlang was het in Griekenland bijna onmogelijk om huizen te veilen waar mensen in woonden die door de hun hypotheeklasten niet konden opbrengen. Er was massale solidariteit en zelfs de notarissen weigerden collectief mee te werken.

Als ‘oplossing’ heeft de regering van Syriza/Tsipras nu bedacht dat de veilingen op internet plaats mogen vinden, waar fysiek verzet en boycots onmogelijk zijn. Mensen die zich nu blijven verzetten, worden hard vervolgd door de staat en dreigen jaren gevangenisstraf te krijgen.

Een internationale solidariteitscampagne ontstaat nu langzaam.

De achtergrond van het beleid staat goed omschreven in een recent artikel op de website van tijdschrift Jacobin, dat we binnenkort in zijn geheel zullen vertalen.

Een van de twee auteurs is de econoom Costas Lapavitsas die in de eerste regering Syriza kort parlementslid was, tot Tsipras besloot om het met de Trojka op een akkoord te gooien en de bezuinigingen uit te voeren.

Wat de hypotheek-ontruimingen betreft, die ook in Barcelona/ voor veel ellende (en verzet) zorgen, komt het er kort gezegd op neer dat ze onderdeel uitmaken van de ‘Non-Performing Loans’ (NPLs), of ‘Non-Performing Equity’ (NPEs) die de Griekse banken hadden opgehoopt en die ze moeten lozen om de banken weer ‘gezond’ te maken. Die banken en het woonbestand waar ze eigenaar van zijn, kunnen natuurlijk ook op een andere manier gesaneerd worden, waardoor er anderen voor de rekening opdraaien dan de mensen die erin wonen.

Maar dat is een politieke keuze, die Tsipras niet wil maken (en van de Trojka en Dijsselbloem ook niet mag maken). Dus wordt ervoor gekozen om arme mensen hun huizen te ontnemen en ze op straat te gooien.

Maar die mensen pikken dat dus niet en verzetten zich ertegen en krijgen daarbij veel steun.

Tijdens een actieweek en conferentie van het netwerk van activistische organisaties rond huizenstrijd in Europa (The European Coalition on Housing and the Right to the City) waren ook Griekse activisten uit Thessaloniki aanwezig, om te vertellen over het drama van de veilingen en hun verzet ertegen.

We spraken met een van hen, Tonia, die vertelde wat er op het spel staat. Het verliezen van hun woning door hypotheekschuld bedreigt honderdduizenden . Oorspronkelijk waren de veilingen openbaar en kon er dus tegen geprotesteerd worden, wat ook massaal gebeurde.

(zie video over protesten tegen veilingen in 2017:

Notarissen weigerden ook in grote meerderheid om mee te werken. Dat is de reden dat er nu overgestapt is naar veilingen op internet. Waar het om gaat is de eis van de Trojka dat het gehalte aan ‘bad loans’ van Griekse banken wordt verlaagd. Dat was op 1 januari 2018 nog 46 % en van de Trojka moet het eind volgend jaar 42% bedragen.

De banken hebben er in ieder geval zin in, zoals te lezen is in de Financial Times van 13 april 2018: 
Greek bankers are increasingly optimistic about meeting this year’s target of 8,000 to 10,000 successful e-auctions. Holiday homes and commercial properties are attracting most interest, prompting hopes that an eight-year decline in property prices has bottomed out. “We expect a big acceleration in the second half as confidence in Greece’s economic recovery grows,” said one banker.

Maar ook bij de internetveilingen moeten notarissen uiteindelijk de deal mee helpen sluiten. “Als ze zouden kunnen, zouden de autoriteiten daar ook van afstappen” vertelt Tonia. Naar schatting weigert 85% van de notarissen nog steeds mee te werken. Er zijn elke week demonstraties bij de kantoren van notarissen die wel meewerken, die dan door de politie beschermd worden.

Notarissen die aan de veilingen meewerken, worden in het hele land ‘gemarkeerd’ door activisten met speciale stickers met een graaiende kraai. Oorspronkelijk moest er ook verplicht een notaris gevonden worden die in de buurt van het te ontruimen pand kantoor hield. Maar nu is de veranderd en kan elke willekeurige notaris de transactie bezegelen.

Ook is de wetgeving veranderd om repressie makkelijker te maken en is er nu een speciale wet voor zwaar bestraffen van het ‘verstoren van notarieel werk’. Ondanks de uitspraak van politie om zich niet te laten lenen voor dit werk in het begin van dit jaar wordt er hard opgetreden bij de wekelijkse protestacties.

Er beginnen nu rechtszaken tegen mensen die gearresteerd zijn bij acties tegen de veilingen. Er is een internationale in de maak die vraagt om stopzetting van de processen en een rechtvaardige oplossing voor de bewoners van de huizen. Daarover komende week meer…

Lees verder bij de bron: globalinfo.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Huh, we wilden geen tweedeling? Zoetermeer in maag met door minister opgelegde en gefinancierde islamitische school

Joehoe Pauw, RTL Late Night en De Wereld Draait Door doe eens jullie journalistieke taak en besteedt ook wat aandacht aan Marrakeshverdrag