in ,

Onderzocht: Allemaal kuddedieren op Facebook

4369918522 c442539502 sheeple1

Een grote Amerikaanse enquête laat zien dat al het gekwetter en gelike op sociale media onze opinies niet diverser maar net conformistischer maken. We praten elkaar naar de mond op Facebook en Twitter en dat bepaalt ook ons offlinegedrag.

Kuddegedrag

De meeste ondervraagden waren bereid de Snowdenzaak te bespreken in sociale contacten, maar ze waren het minst geneigd dat op Facebook en Twitter te doen. Frequente gebruikers van Facebook en Twitter delen maar half zo vaak hun mening in vergelijking met wie die sociale media minder gebruikt, of dat nu online is of in echte contacten. Ook blijken sociale media helemaal geen alternatief voor wie zijn mening niet offline wil delen.

De rode draad in de resultaten is ‘kuddegedrag’. Gebruikers van de sociale media zullen minder snel hun opinie luchten, maar als ze het doen, zullen ze dat dubbel zo vaak doen wanneer ze denken dat hun onlinevrienden of volgers het met hen eens zal zijn. Omgekeerd werkt hetzelfde principe: wie denkt dat het onlinepubliek het niet eens zou zijn, is nog minder geneigd de eigen opinie te verspreiden, ook offline onder bijvoorbeeld vrienden of collega’s.

Dat suggereert volgens de onderzoekers dat de ‘spiraal van stilte’ livecontacten ‘besmet’. Ook concluderen ze dat het sterke besef over wat je onlinenetwerk denkt ervoor kan zorgen dat je zelf eerder twijfelt om je mening te uiten.

Iedereen leest mee

Het team ziet verschillende verklaringen voor de resultaten. Eerst en vooral hebben mensen hoe dan ook de neiging gelijkgestemden en bevestiging op te zoeken. Sociale media hebben die trek van ons niet tegengewerkt maar net versterkt, klinkt het. Omdat ze dat maar al te goed beseffen en al zulke digitale verbanningen zagen gebeuren, letten gebruikers, uit vrees voor isolatie, mogelijk beter op hun tellen dan wie dat fenomeen minder kent.

via De Morgen.

Foto via AZRainman cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4852252109 2785c932b6 IMF1

Corruptieonderzoek naar IMF-baas Christine Lagarde

13538350104 2ea022f35d pinautomaten1

Steeds gekker: Gemeente gaat pinautomaat van een commerciële bank subsidiëren met gemeenschapsgeld