Onderzoek: Mensen met een lagere emotionele intelligentie hebben meer kans op rechtse opvattingen

geralt / Pixabay

Nieuw onderzoek uit België levert bewijs dat tekorten in emotie-begrip en emotiemanagement verband houden met rechtse en bevooroordeelde attitudes. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Emotion .

“Ik heb een levenslange interesse in politieke en in het bijzonder in politieke ideologie. De observatie dat linkse en rechtse aanhangers de neiging hebben te verschillen op zoveel psychologische kenmerken is verbazingwekkend, ”zei studie-auteur Alain Van Hiel, professor aan de Universiteit van Gent.

“Veel wetenschappers hebben de cognitieve basis van ideologie in het algemeen en rechtse ideologische attitudes in het bijzonder onderzocht. In de huidige studie wilden we onderzoeken of een soortgelijke relatie zou bestaan ​​voor emotionele vaardigheden. ”

In twee studies beoordeelden de onderzoekers de emotionele vaardigheden en politieke ideologie van 983 Belgische studenten. De tweede studie onderzocht ook het cognitieve vermogen van de deelnemers. Emotioneel vermogen werd gemeten met drie tests: de Situationele Test van Emotioneel Begrip, de Situationele Test van Emotie Management en de Geneva Emotion Recognition Test.

De onderzoekers ontdekten dat individuen met zwakkere emotionele vermogens – met name emotioneel begrip en management – de neiging hadden hoger te scoren op een maat voor rechtse autoritarisme en oriëntatie op sociale dominantie.

Rechtsautoritarisme is een persoonlijkheidskenmerk dat de neiging beschrijft om zich te onderwerpen aan politieke autoriteit en vijandig te zijn tegenover andere groepen, terwijl oriëntatie op sociale dominantie een maat is voor iemands voorkeur voor ongelijkheid tussen sociale groepen.

“De resultaten van deze studie waren eenduidig. Mensen die autoriteit en sterke leiders onderschrijven en die niet houden van ongelijkheid – de twee basisdimensies die ten grondslag liggen aan de rechtse politieke ideologie – vertonen lagere niveaus van emotionele vaardigheden, ”vertelde Van Hiel aan PsyPost.

Degenen met lagere emotionele en cognitieve vaardigheden waren ook meer geneigd om het eens te zijn met schaamteloos bevooroordeelde uitspraken zoals “Het blanke ras is superieur aan alle andere rassen.”

De onderzoekers gecontroleerd op leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Maar net als al het onderzoek kent het onderzoek enkele beperkingen. De studie verzamelde alleen correlatiegegevens, waardoor er geen causale gevolgtrekkingen konden worden gemaakt.

“Natuurlijk moet voorzichtigheid worden betracht bij de interpretatie van dergelijke resultaten,” zei Van Hiel. “Men kan geen enkele ideologie in diskrediet brengen op basis van de resultaten die momenteel zijn verkregen. Alleen in een verre toekomst kunnen we terugkijken op onze tijd, en dan kunnen we misschien beoordelen welke ideologieën de beste waren. Cognitieve en emotioneel slimme mensen kunnen ook verkeerde beslissingen nemen. ”

“De resultaten zijn verkregen in één specifieke context. Zouden vergelijkbare resultaten worden verkregen in andere contexten dan in een westers land met een langdurige stabiele democratie? Of deze tendensen universeel zijn of beperkt zijn tot bepaalde contexten, is zeer intrigerend. ”

De studie, ” De relatie tussen emotionele vaardigheden en rechtse en vooroordelen “, werd geschreven door Alain Van Hiel, Jonas De keersmaecker, Emma Onraet, Tessa Haesevoets, Arne Roets en Johnny RJ Fontaine.

Lees verder bij de bron: psycnet.apa.org


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Minister van Financiën: ‘Veel gezinnen zijn een kapotte wasmachine verwijderd van financiële problemen’

Daar gaan we weer! Richtlijn kabinet: zorgpremie volgend jaar 3 euro per maand omhoog