in

Onderzoekers: “Aanval op hulpkonvooi in Syrië was goed voorbereide hoax”

De bloedige aanval van 19 september op een hulpkonvooi in de buurt van de Syrische stad Aleppo was een ‘goed voorbereide hoax'. Dat zegt een groep legerdeskundigen die verbonden zijn aan de International Syria Support Group (ISSG).

Bij de aanval op enkele kilometers ten westen van Aleppo werden 18 van de 31 vrachtwagens vernietigd. Ook raakten een opslagplaats en een ziekenhuis beschadigd. Tenminste 21 mensen kwamen bij de aanval om het leven.

De experts hebben videobeelden bekeken die gemaakt zijn door Russische drones die het konvooi volgden. De drones legden een voertuig met een mortier van groot kaliber vast. Ook waren militanten van het al-Nusra Front actief in de regio op het moment dat het konvooi werd aangevallen.

In scène gezet

“Urm al-Kubra bevindt zich in de regio die in handen is van militanten van al-Nusra,” aldus het rapport van de experts, dat is ingezien door het Russische persbureau RIA Novosti. “In dit gebied zijn relatief veel militanten actief. Op 19 september voerden de militanten er een grootschalig offensief uit waarbij zware artillerie, tanks en raketsystemen werden ingezet.”

De experts analyseerden de beelden en de foto's van de aanval in de media en kwamen tot de conclusie dat ‘de aanval' in scène is gezet. De cabine van één van de vrachtwagens bleek niet te zijn beschadigd, enkel de lading.

Bovendien waren de randen van de gaten in de beschadigde vrachtwagens bedekt met roest. Ook het wegdek waar het konvooi geraakt zou zijn, was in perfecte staat. Tijdens een luchtaanval zou het wegdek zeker beschadigd zijn, aldus de experts.

Nep-aanval

Banden van de voertuigen waren intact, kartonnen dozen onbeschadigd en nabijgelegen gebouwen hadden geen scheuren. De krater die zou zijn veroorzaakt door de luchtaanval stelt de experts voor een raadsel. “De krater lijkt objecten aan te trekken in plaats van uit te stoten,” zeggen ze. “Is het een zwart gat?”

“Op basis van onze voorlopige analyse concluderen we dat we hier te maken hebben met een goed voorbereide hoax of nep-aanval,” aldus het rapport.

Volgens een diplomaat kan de VS zich niet vinden in de conclusies van de experts. Westerse landen hebben en beschuldigd van de aanval. Het Russische ministerie van liet echter weten dat er ten tijde van de dodelijke aanval een Amerikaanse Predator-drone actief was in Urum al-Kubra. Een half uur na de aanval verliet de drone het gebied.

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WikiLeaks kondigt ‘lawine van onthullingen’ aan over Hillary Clinton, oorlogen, olie en Google

Teken aan de wand: Nederlands goud verhuist van A’dam naar Legerbasis