in , , ,

Ongelooflijk: Door een datalek kan het OM kijken bij de rechters

In het computersysteem van de rechterlijke macht (‘Compas’) is een ernstig geconstateerd. Medewerkers van het Openbaar Ministerie blijken in sommige gevallen toegang te hebben tot het afgeschermde computer- en informatiedeel waar alleen rechters stukken zouden moeten kunnen lezen en bewerken.

Het datalek kwam vorige maand aan het licht bij de Oost-Brabant. Werknemers van het OM konden in het computersysteem beslissingen van de rechtbank in een groot drugsonderzoek (codenaam Gutenberg) zien nog voordat het vonnis was uitgesproken.

Het ‘inbreken’ door leden van het OM in het computersysteem van de rechters kon gebeuren doordat justitie te ruime autorisatiecodes afgaf aan de eigen OM-medewerkers. Compas wordt door magistraten gebruikt voor ernstige misdrijven die door de meervoudige kamer worden behandeld.

Bij de rechtbank is men erg geschrokken van het lek maar wijst er wel op dat het OM „geen enkele invloed” heeft kunnen uitoefenen op het rechterlijk oordeel.

„Het OM heeft op geen enkele wijze getracht de inhoud van vonnissen te beïnvloeden.”

De rechters werden door het OM zelf geattendeerd op het feit dat eigen medewerkers met rechters konden meelezen.

Alles bij de bron; NRC

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jim Boelen
3 jaren geleden

Ware dit een geval dat op zichzelf stond zou dit mogelijk een lek kunnen zijn.
Maar met alles wat langzaamaan aan corruptie bij regeringen en corporaties komt bovendrijven is dit natuutlijk geen lek.
Dit is heel bewust een constructie die is uitgedacht en die op heimelijke wijze is gemonteerd zodat het OM inzage heeft wat rechters aan het doen zijn.

/.
3 jaren geleden

Het OM misbruikt continu de Wet en het recht -en haar onafhankelijke positie ‘welke gebasseerd ‘moest’ zijn op het “Trias principe”. Voorts dient het OM de grondrechten van burgers te beschermen. Het OM werkt helaas alleen voor de buhne. Aangevers -en slachtoffers van strafbare feiten worden door het OM als criminelen behandeld “of worden eerst crimineel gemaakt -dan komt het beter uit binnen het dadergericht systeem. Dit is de wereld andersom. Nederland is al lang geen rechtstaat meer – maar een collusie staat/ Je moet dat rechts bedrijf vol gas pompen. Bazooka’s helpen niets. Die Snor heeft er een hoop vergeten. Want daar zitten ze

nvt
3 jaren geleden

Het OM laat ook hier blijken helemaal niets met recht /rechtstaat -en “waarheidsvinding” van doen te hebben, maar alleen met economisch -en financiele belangen. Het OM dient meestal niet het publieke belang. Het OM bezit daarom vrijwel geen maatschappelijk draagvlak meer.

Peter
3 jaren geleden

advies aan alle burgers : neem het OM niet meer seriueus

‘Nederlanders binnen één generatie in minderheid bij huidige jaarlijkse immigratie’

Gezondheid Europese banken is een leugen