Plaats Beauvau heeft 40.000 nieuwe granaten voor wetshandhaving besteld nadat een aanbesteding in augustus 2018 was gestart, maar de timing van de aankomst van dit ‘A2-categorie oorlogsmateriaal’ is het meest ongelukkig.
De komst van meer granaten zal ongetwijfeld bijdragen aan de voortdurende controverse over politiegeweld in Frankrijk. Volgens RT France heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken 40.000 nieuwe stun-granaten besteld om zijn wetshandhavingsinstanties uit te rusten. In een context van bijzonder delicate sociale crisis is dit geen goed nieuws voor de Yellow Vests.
Een stun granaat, ook bekend als een flitsgranaat, flashbang, thunderflash of geluidsbom, is een explosief apparaat, ogenschijnlijk “niet-dodelijk”, effectief gebruikt voor crowd control. De flitser activeert tijdelijk alle fotoreceptorcellen in het oog en verblindt deze. Het slachtoffer ziet een nabeeld dat het zicht schaadt, terwijl de luide ontploffing de vloeistof in het oor verstoort, waardoor het evenwicht verloren gaat.
Concussieve ontploffingen van de ontploffing van dergelijke granaten kunnen ernstige verwondingen veroorzaken en de ontstane hitte ontbrandt vaak brandbare materialen zoals brandstof. Britse technische experts hebben de eerste “flash bang” – of “stun” -granaat gemaakt voor de Counter terrorist-vleugel van de Special Air Service.
In 2014 werd Rémi Fraisse, een Franse botanist die betrokken is bij natuurbehoud, op 21-jarige leeftijd in Lisle-sur-Tarn, Frankrijk gedood door een Franse politie-flitsbang.
De nieuwe aanbesteding werd gelanceerd op 25 augustus 2018, drie maanden voor de start van de beweging, en werd op 2 mei door Alsetex gewonnen. De volgorde van dit “Categorie A2-oorlogsmateriaal”, dat al veel verwondingen en verminkingen heeft veroorzaakt en het zou het ‘anti-cop’-momentum kunnen doen herleven dat zich sinds november heeft verspreid.
Sinds het begin van deze sociale crisis heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken 4 952 van dergelijke granaten geregistreerd, tegen 866 voor het jaar 2016, een periode die bol staat van anti-arbeidersrechtprotesten.
Een soortgelijke controverse brak uit in december 2018, toen Place Beauvau meer dan 1 000 defensieve bullet launchers (LBD) had besteld voor de gendarmerie en de nationale politie. Op 20 mei 2019 hadden twee onderzoeksrechters ook een CRS opgeroepen wegens mishandeling van een vakbondsactivist, wat in 2016 tot grote ontgoocheling leidde.
“Na de demonstraties van Yellow Vests zullen er tientallen andere soortgelijke gevallen zijn. De politie zal verantwoordelijk zijn voor hun daden en niet Christophe Castaner, “vertelde de woordvoerder van de Unie van Onafhankelijke Nationale Politie aan RT France toen hem werd gevraagd over de kwestie.
Het hoofd van de Algemene Inspectie van de Nationale Politie (IGPN) beweert ondertussen dat geen enkel onderzoek een politieagent “tot op heden” geweld heeft aangedaan.
Sinds november 2018 hebben demonstraties van Yellow Vests geleid tot talloze klachten over politiegeweld. Sinds het begin van de beweging heeft de IGPN 755 rapporten ontvangen en 265 onderzoeken geopend. Ondanks ernstige verwondingen toegebracht door de vredeshandhavers op de demonstranten, is nog geen enkele politieagent geschorst.
IGPN-chef Brigitte Julien presenteerde het activiteitenverslag van de IGPN over het jaar 2018. Volgens het Franse dagblad le Parisien heeft ze “het gebruik van de term ‘politiegeweld’ volledig weerlegd.
Maar sommige demonstranten zijn al hard beoordeeld op geweld. Ze rechtvaardigde haar standpunt echter: “Wanneer we [gewone mensen] deelnemen aan een niet-betuigd demonstratie en we plegen misbruiken, zijn we betrapt op flagrante delicto , het is logisch dat we snel naar de rechter stappen. De politieagent bevindt zich in een andere situatie. De wet geeft hem het recht om geweld te gebruiken, wat op zichzelf geweld is. Er moet worden vastgesteld of dit gebruik legitiem is. ”
Brigitte Julien voegde een tweede factor toe om het gebrek aan veroordelingen onder de politie te verklaren: “Veel vermeende slachtoffers zijn er niet in geslaagd de exacte locaties en tijden van de gebeurtenissen te bepalen”.
Ze voegde eraan toe: “Om een opschorting te krijgen, moet er een fout zijn. Tot op heden heeft geen onderzoek echter geconcludeerd dat de verantwoordelijkheid van een politieagent die individueel was betrokken. Dat betekent niet dat het niet zal gebeuren … “, zei de leider van de IGPN.
Hoewel er groepen zijn gemaakt voor verminkte Gele Vesten en er met name vragen blijven bestaan over het intensieve gebruik van de flitsschoenwerper (LBD), gaf Brigitte Julien toe dat de politie “niet aan deze reflectie zal ontsnappen”.