Ontploffing en brand treffen groot Russisch viruslaboratorium, waar HIV-, Ebola- en anthrax-stammen worden opgeslagen

lukaszdylka / Pixabay

Een van ‘s werelds grootste onderzoekscentra voor virussen, gelegen in Siberië, werd naar verluidt in vlammen opgegooid na een plotselinge explosie die de geheimzinnige verbinding wiegde, bekend om zijn winkels met ebola, hiv, miltvuur en andere stammen.

Brandweerlieden en reddingsdiensten werden maandag door elkaar gehaald om te reageren op een brand die uitbrak in Koltsovo, een wetenschappelijk centrum op enkele kilometers van Novosibirsk.

De situatie werd snel opgewaardeerd van een gewone noodsituatie naar een groot incident, omdat de explosie en brand het Russische onderzoekscentrum voor virologie en biotechnologie trof, vaak het Vector-instituut genoemd.

Het laboratorium staat erom bekend vaccins te hebben ontwikkeld voor ebola en hepatitis, evenals voor het bestuderen van ën en geslachten rond immunologie.

Tijdens de Koude Oorlog werd gedacht dat het deel uitmaakte van het inmiddels ter ziele gelaten Sovjet-programma voor biologische wapens, wat betekent dat enkele van de gevaarlijkste soorten – waaronder die van pokken, ebola, miltvuur en bepaalde plagen – nog steeds in het gebouw van het Instituut worden bewaard.

Met dat in gedachten, reageerde een lokale afdeling van het ministerie van noodsituaties snel op de oproep en stuurde 13 brandweerauto’s en 38 brandweerlieden, die minuten na aankomst het zes verdiepingen tellende gebouw betraden.

De brand werd gelokaliseerd en snel gedoofd op de vierde verdieping waar enkele “bouwwerkzaamheden” werden uitgevoerd .

Verslagen van lokale autoriteiten waren opvallend licht in detail, met verschillende bronnen die suggereerden dat het een gasontploffing was die een brand op de bouwplaats had veroorzaakt.

Een bouwvakker kreeg brandwonden aan zijn benen en werd naar het ziekenhuis gebracht voor traumazorg.

De burgemeester van Koltsovo op zijn beurt verzekerde het publiek dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkwamen in het gebied. Toch is de oorzaak van de explosie onbekend en is een onderzoek gestart.

Lees verder bij de bron: RT Rusland Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De FDA heeft in maagzuurremmers het kankerverwekkende NDMA aangetroffen

Kabinet wil statushouders (ook wel ingenieurs, chirurgen en apothekers) interesseren in werken aan het spoor