in

Ontstaan van onderklasse van werkende bijstandsgerechtigden

8287171907 0e5afcb7c1 onderklasse1

Het aantal bijstandsgerechtigden is de afgelopen vijf jaar dramatisch gestegen. Sinds 2009 zijn er 120.000 bijstandsgerechtigden bijgekomen en staat het totaal op 426.000 volgens het CBS. Er dreigt een sociale onderlaag te ontstaan, die wordt uitgebuit wordt door overheid en bedrijfsleven.

Er was een bescheiden economische groei begin dit jaar, maar desondanks nam het aantal bijstandsgerechtigden met 13.000 personen gestegen. Hoe komt het dat de economische groei niet ten goede komt aan de onderklasse? Ten eerste is er de toenemende verplaatsing van industrie van Nederland naar Oost-Europa (NRC, 3 april 2014). Laagopgeleide arbeiders lijden onder de Europese eenwording door de oneerlijke concurrentie van lage lonenlanden in de Unie. Ten tweede is er een onderwijsprobleem, omdat er blijkbaar een gebrek is aan vakmensen. Laagopgeleide jongeren zijn vaak niet opgeleid naar de wensen van de arbeidsmarkt in de industrie.

Het zijn met name de jongeren die te kampen hebben met werkloosheid, waardoor zij bij hun ouders blijven wonen of in het slechtste geval in de bijstand belanden. Dat laatste is een vijver van goedkope arbeid geworden, waaruit zowel de overheid als het bedrijfsleven putten. Gemeenten gebruiken bijstandsgerechtigden soms wel voor 32 uur per week om allerlei werk te verrichten.

Lees verder via Vrije Tribune.

Foto via Imaginary Museum Projects: News Tableaus cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3290361507 2b1164a059 stofzuiger1

Dankzij de EU, HAMSTEREN: Waarom de meeste stofzuigers vanaf morgen niet meer mogen

strooigoed hema1

Dus toch: Pepernoten ook al landelijk in de schappen van de Hema, ZONDER Zwarte Piet op de verpakking