in

Ontwormingspil blijkt doorbraak in strijd tegen malaria

Vaak kost het wetenschappers tientallen jaren om een medicijn of te ontwikkelen, maar soms dient een doorbraak zich aan uit onverwachte hoek. Volslagen toevallig ontdekten onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen een ontwormingspil die een grote rol kan spelen in het terugdringen van . Epidemioloog Teun Bousema spreekt van een radicaal nieuwe benadering: een dubbeltherapie waarbij niet alleen de van malaria geneest, maar ook de mug het loodje legt.

“Als het medicijn op grote schaal wordt ingezet kan het malaria wereldwijd met zo'n 30 procent terugdringen”, vertelt Bousema. Na het ontwormen van een stel proefdieren ontdekten hij en zijn team dat de malariamuggen die de dieren geprikt hadden bijna allemaal het leven lieten. De pil bevat ivermectine, een stof die zenuw- en spiercellen van de mug verlamt.

Na een succesvolle proef in Burkina Faso blijkt de pil hetzelfde effect op mensenbloed te hebben.

Lees verder via TROUW.

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Daar gaan we weer: EU neemt pannenlappen in het vizier wegens gevaarlijk

3 dagen vasten herstelt het verouderende immuunsysteem