in ,

Ontzetting over gewelddadig optreden politie Rotterdam

11516002583 189a6a8723 politie geweld1

De politie in Rotterdam is weer in opspraak gekomen vanwege ernstig fysiek geweld. Dinsdagmiddag werd een jongeman, zonder dat daar enige noodzaak toe was, door een agent flink mishandeld. Documentairemaker Abdelkarim El-Fassi was getuige en schetst de situatie. Hij is geschokt door het tafereel dat zich voor zijn ogen op klaarlichte dag afspeelde op de Nieuwe Binnenweg.

El-Fassi doet zijn relaas op Facebook:

“Dit is wat ik zag. Jongeren worden staande gehouden omdat ze met auto blikschade zouden hebben aangericht. Jongeren hebben geen schadeformulier bij zich en vragen naar identificatie van agenten. Agenten tonen agressief legitimatie. Een jongen loopt weg van de situatie. Agent geeft meteen zware vuistslag, knietjes, elleboog; op de grond ramt hij erop los terwijl jongen al uitgeschakeld is.

En dit op klaarlichte dag. Terwijl er kinderen voorbij lopen. Walgelijk gewoon. Schaam-te-loos. Je mag dan wel een monopolie op geweld hebben, maar zinloze buitenproportionele mishandelingen door lui die zich onaantastbaar gedragen accepteer ik niet in mijn stad.”

El-Fassi belde met de politie om een klacht in te dienen. Hij kreeg van de dienstdoende agent het advies de klacht niet in te dienen bij de politie, maar bij de ombudsman, ‘want die is onpartijdig’. In een onderzoek door de politie zelf lijkt de dienstdoende agent geen vertrouwen in te hebben: ‘Ja, het zijn wel collega’s, het is wel de politie’, antwoordt hij op de vraag of de politie partijdig is.

Aan de redactie van Joop vertelt El-Fassi dat de jongens twee koppen kleiner waren dan de agenten. Bovendien was er snel assistentie en was geweld absoluut niet noodzakelijk. “Hij had hem snel kunnen inrekenen. Dit was compleet overbodig”, aldus El-Fassi.

De documentairemaker en journalist laakt in zijn relaas politiegeweld. Soms zijn er nu eenmaal bedreigende situaties waarin geweld noodzakelijk kan zijn, “maar je gaat pas echt in onnodig politiegeweld geloven als je het op straat zelf ziet. Dit was compleet overbodig. Ik begrijp dat het lastig kan zijn voor agenten om jongeren in te rekenen, maar dit was gewoon onrecht.”

In een reactie laat de politiewoordvoerder desgevraagd aan Joop weten dat er inderdaad sprake is geweest van politiegeweld. De woordvoerder stelt dat de man is gearresteerd en verdacht wordt van witwassen omdat hij vijfduizend euro op zak had. Dat werd echter pas na de aanhouding ontdekt.

via Ontzetting over gewelddadig optreden politie Rotterdam – Joop.nl.

Photo by Imaginary Museum Projects: News Tableaus cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9093907502 5f24204b14 bezuinigingen zorg1

Bezuinigingen: Man (86) verbrand onder douche na blunder stagiaire

2402993968 1e1f64b017 sex drugs1

Vandaag groeit de economie met tientallen miljarden – dankzij drugs en seks