in ,

Onze zandhonger begint de aarde parten te spelen

annca / Pixabay

Naarmate de wereldwijde vraag naar en grind blijft stijgen, neemt ook de impact op het milieu toe. Het -milieuagentschap UNEP pleit voor een internationaal verdrag om de groeiende vervuiling, schade aan watersystemen en droogte aan banden te leggen.

In het rapport Sand and Sustainability brengt UNEP de wereldwijde zandwinning in kaart. Die is in de voorbije twee decennia verdrievoudigd, mede dankzij veranderende consumptiepatronen, bevolkingsgroei, verstedelijking en de ontwikkeling van infrastructuur. De internationale handel in zand en grind zal naar verwachting met 5,5 procent blijven groeien in de volgende jaren.

Maar tegelijk is de natuurlijke productie van zand gekrompen: rivieren produceren minder afzetting als gevolg van stuwdammen en andere ingrepen langs de waterlopen.

“We spenderen ons ‘zandbudget’ veel sneller dan we op een verantwoorde manier kunnen produceren”, zegt Joyce Msuya, directeur van UNEP. “Een beter beheer van de wereldwijde zandvoorraden kan tot een duurzamere omgang met deze cruciale grondstof leiden en bewijzen dat infrastructuur en natuur hand in hand kunnen gaan.”

Versnipperd

Zand en grind zijn qua volume de tweede belangrijke grondstof wereldwijd, na water. Maar de zandwinning wordt overal ter wereld op een andere manier gereguleerd, en lakse regelgeving heeft in sommige gebieden een grote impact op de biodiversiteit en de ecosystemen. Bovendien groeit de illegale en niet-duurzame zandwinning op zee en in kust- en zoetwatergebieden.

Het thema overschrijdt duidelijk de nationale politiek: het zand wordt niet alleen over de hele wereld verscheept, maar de impact van zandwinning in één land laat zich vaak ook in buurlanden voelen.

Niet-duurzame zandwinning heeft bovendien vaak een sociale impact. Zo lijdt het toerisme eronder als zand wordt weggehaald van stranden. En zandwinning in mangrovegebieden doet het aantal krabben afnemen, met een lager inkomen als gevolg voor de lokale bevolking.

Internationaal kader

In een wereld met 10 miljard mensen zijn dan ook effectief beleid, regelgeving en beheer nodig om te vermijden dat de vraag naar zand het milieu niet schaadt, stelt het rapport.

Momenteel is de regelgeving erg versnipperd: zand- en grindwinning zijn bepaald door de lokale geografie en de lokale politiek. Er is geen sprake van een wereldwijd kader met gedeelde regels, praktijken en ethiek. Het rapport wil daarom een startpunt vormen voor een wereldwijde conversatie.

Idealiter worden de bestaande standaarden op elkaar afgestemd en wordt gekeken naar succesvolle  voorbeelden, stelt UNEP. Daarnaast moeten vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd, is een betere monitoring nodig en moet de dialoog gestimuleerd worden tussen de grootste belanghebbenden.

Lees verder bij de bron: DeWereldMorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zand ... de volgende false flag
1 jaar geleden

Het lijkt er op dat er via de VN allerlei wereld problemen worden gecreëerd. Is het niet CO2 dan is het olie en is het niet olie dan is het zand. Geen daarvan is een probleem. Bedoeling is alleen maar om mensen bang te maken en op kosten te jagen. Er zijn diverse partijen achter de schermen bezig (zoals de Illuminatie) die proberen een wereldregering te vormen. Wordt wakker en zoek op internet wat er werkelijk achter de schermen speelt.

Rudi
1 jaar geleden

Van zand liggen er nog woestijnen vol van..
Ook rots is er in overvloed en in bv de Emiraten worden bergen versnipperd om ruimte te maken voor bruikbaar land.
En rots kan gebroken worden tot de gewenste maat grind.
Ben er geweest heb het zelf gezien.
En deze kunnen kosten effectief met bulk carriers verscheept worden..

Waar zijn we mee bezig? 1 op 4 scholieren gebruikt Ritalin zonder doktersrecept

Mark Zuckerberg persoonlijk aansprakelijk stellen voor ontelbare intentionele schendingen van de privacy van miljoenen gebruikers