in ,

Ook de Belgen gaan de straat op en willen sociale zekerheid terug

OpenClipart-Vectors / Pixabay

Net als in Frankrijk gaan Belgische werknemers nu de straat op om te eisen dat de drastische bezuinigingen op het sociale stelsel worden teruggedraaid. De voormalige links-liberale premier, Charles Michel, had dit ingevoerd.

Daarna vertrok hij naar de en nam de topfunctie als voorzitter van de op zich. Overigens heeft België sinds december 2018 geen gekozen regering meer. De rechtse coalitiepartij vertrok destijds omdat zij weigerde het -migratiepact te ondertekenen.

Minimumpensioen, , eerder gepensioneerd

1.500 minimumpensioen, 2.300 minimumloon voor ambtenaren en een verlaging van de pensioenleeftijd van 67 naar 65 jaar zijn slechts enkele van de huidige eisen van de Belgen. De bezuinigingen op de sociale zekerheid zijn te ver gegaan, zeggen ze.

“We willen … weer de sociale uitkeringen die Europa na de oorlog had”, zegt een demonstrant.

Een jaar geleden was het land met landelijke stakingen al lam gelegd.

“We zijn het beu dat werkgevers de hele koek die wij generen in hun zakken stoppen, ze moeten ons een deel ervan teruggeven”, eiste de vakbond destijds. Premier Michel was onbewogen: er was geen alternatief (voor de hervormingen die hij had doorgedrukt), stakingen waren geen oplossing. Deze 24-uursstaking heeft de  reeds tientallen miljoenen euro's gekost.

Verlamming als gevolg van de alliantie tegen rechts

Na het aftreden van de rechtse coalitiepartner vanwege zijn “nee” tegen het zijn er afgelopen mei nieuwe gehouden. Het rechtse kamp werd de sterkste kracht, en ook de Socialistische Arbeiderspartij won aan kracht.

Door een brede alliantie tegen rechts was het niet mogelijk om een regering te vormen. In opdracht van ….

Lees verder bij de bron: Fenixx


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het nieuwe Coronavirus bevat stukjes van het HIV virus

Aantal diagnoses huidkanker stijgt: ook explosieve toename in gevaarlijke melanomen