in

Op deze manier zal de consument betalen voor de Brexit

e13db90b2bfd1c3e81584d04ee44408be273e5d110b7134195f0 640 inflation

Het Britse pond is sinds de definitieve uittreding uit de eurozone met maar liefst 10 procent goedkoper geworden. Het gevolg is dat het importeren van grondstoffen, ingrediënten en goederen aanzienlijk duurder is geworden. Retailers zullen deze verliezen niet gaan nemen en zullen deze zoveel mogelijk proberen af te schuiven op de consument door middel van verkapte inflatie.

Hiervoor zal men de klassieke trukendoos weer tevoorschijn gaan halen. Eigenlijk zoals we door alle jaren heen waarnemen zal de doorberekening niet voornamelijk plaatsvinden door het verhogen van de prijzen. Consumenten zijn hier supergevoelig voor en daarom worden ze beetgenomen via een andere weg.

Verkapte inflatie

Producten zullen her-ontworpen worden zodat de prijs hetzelfde blijft, maar het product een andere samenstelling krijgt. U kent vast nog wel:

  • De grote repen chocola die elk jaar een paar millimeter kleiner leken te worden
  • Het brood werd steeds luchtiger
  • De wasverzachter rook minder sterk
  • De wc-rollen werden een paar velletjes minder dik
  • De zakken chips bevatten steeds meer lucht
  • …en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Andere veelgebruikte strategieën zijn het kiezen voor minder kwalitatieve ingrediënten. De ambachtelijke ingrediënten worden vervangen voor synthetische ingrediënten en eten we minder gezond en meer E-nummers.

Dit is een onweerlegbare vorm van inflatie dat een statistiekbureau, dat elk jaar een cijfer uitbrengt welke onze werkgevers gebruiken om ons salaris aan te corrigeren, niet zal meenemen in haar inflatieberekeningen, hoewel soms anders wordt beweerd. Hoera! 1 procent salarisverhoging wegens prijsinflatie maar intussen zijn onze producten 6 procent in omgang gekrompen en moeten we niet 4 sneetjes brood maar 6 sneetjes brood verorberen om onze trek weg te werken.

Retailers in de niet-voedselindustrie beschikken helaas niet over deze manipulatie-ruimte en zijn al begonnen met het verhogen van prijzen. Men verwacht dat prijsverhogingen zullen aanhouden tot minstens volgend jaar 2017. Onder treft u een grafiek aan die in kaart brengt hoe materiaalkosten en import kosten zijn toegenomen in korte tijd.

verkapte inflatie

Bedrijven hebben deze ontwikkeling niet zien aankomen en hebben zich niet van tevoren kunnen indekken, bijvoorbeeld met het aanhouden van voldoende buitenlandse reserves. Risico’s zijn niet gehedged waardoor ze nu genoodzaakt zijn de consument hard af te straffen. De Bank of England voorziet echter nog grotere prijsverhogingen voor de aankomende 12 maanden in het verschiet. Is dit hetgeen waar de Britse burger voor gestemd heeft? In elk geval is dit de prijs die men zal betalen.

Lees verder via de Bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
tdebilt 1901 2013 2

KNMI meet al bijna kwart eeuw (vrijwel) geen opwarming meer in De Bilt

6269899935 e7b0bbf0fa Barroso

Barroso had al langer geheime contacten met zakenbank Goldman Sachs