Op naar een dictator: Tweede kamer begint met stoken tussen volk en oranjes

Tweede Kamer vindt onderhoud Groene Draeck te duur

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt de onderhoudskosten van de Groene Draeck te hoog.De Groene Draeck is de lemsteraak die prinses Beatrix in 1957 voor haar achttiende verjaardag cadeau kreeg van het Nederlandse volk.Oppositiepartijen als D66 en SP hadden eerder al aan de bel getrokken over de hoge onderhoudskosten: de komende vijf jaar elk jaar weer 95.000 euro. Volgens verschillende deskundigen kan dat veel goedkoper, mogelijk voor een bedrag van ruim 30.000 euro.

Lees verder bij de Bron: NU.nl

Kamer vindt dat Oranjes belasting moeten betalen

Zo zou de vrijstelling op erfbelasting moeten vervallen. Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen SP en D66 willen dat de koning, de koningin en prinses Beatrix ook over een deel van hun inkomen en vermogen belasting gaan betalen.

Het is voor het eerst dat de regeringspartij VVD vraagtekens zet bij de belastingvrijstelling op erfenissen van de Oranjes. Het is onbekend hoeveel de koning heeft geërfd van zijn grootouders en andere familieleden.

“Voor de erfbelasting is mijn fractie vooralsnog niet overtuigd door de argumenten dat de Koning en zijn troonopvolger ook over hun privé-vermogen geen erfbelasting hoeven te betalen”, aldus VVD.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix betalen geen belasting over hun inkomen, een deel van hun vermogen, erfenissen en schenkingen.

Lees verder bij de Bron: NOS

Koning weigert financieel extraatje

Koning Willem-Alexander wil een deel van zijn ‘loonsverhoging’ niet hebben. Dat meldde premier Rutte woensdag in de Tweede Kamer.

Volgens de NOS gaat het om een jaarlijks bedrag van 30.000 euro ten behoeve van zijn pensioen. De koning ontvangt echter een speciale uitkering na zijn aftreden, net zoals prinses Beatrix momenteel ontvangt. Het is voor de koning dus niet noodzakelijk om pensioen op te bouwen.
Rutte zei in de Tweede Kamer: ,, We hebben afgesproken het niet uit te keren, want de koning ontvangt geen pensionen. Dat wenst hij zelf ook zo.”

Lees verder bij de Bron: Telegraaf.nl

Rutte verdedigt loonsverhoging en belastingontheffing Oranjes

Premier Rutte verdedigt de inkomensverhoging en de belastingontheffing van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. De premier vindt dat de Tweede Kamer afspraken heeft gemaakt over het inkomen van de Oranjes en dat zo’n afspraak niet opeens ongedaan gemaakt moet worden.

Ook vindt Rutte het rechtvaardig dat koning Willem-Alexander geen erfbelasting betaalt. En is hij niet van plan om een einde te maken aan de belastingontheffing op het inkomen en een deel van het vermogen. Hij wijst de wens van een groot deel van de Kamer af.

Hij wimpelt ook het PvdA-voorstel weg om de belastingvrijstelling op een deel van het vermogen af te schaffen.

Tijdens een fel debat met D66-leider Pechtold verdedigde de premier ook de inkomensverhoging van de koning met 43.000 euro. De koningin krijgt er zo’n 17.000 euro bij en prinses Beatrix 18.000 euro. Pechtold is kritisch dat het koningshuis ieder jaar weer extra geld kost, bijvoorbeeld door de verbouwing van de paleizen en De Groene Draeck.

Lees verder bij de Bron: NOS

Photo by Imaginary Museum Projects: News Tableaus

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Pascal schreef:

  Ach de oranjes zullen Rutte wel een mooi baantje bezorgen.

 2. Anna Lyse schreef:

  Laten we eerst maar eens beginnen met een DNA test bij de Oranjes …. dan hoeven we de rest van de discussies ook niet te voeren.

Geef jouw mening

Close
%d bloggers liken dit: