in , ,

Open brief van 177 Europese wetenschappers uit 17 landen over de militaire draai van de EU

11378733464 2beaa9a180 killer drone

Deze week houdt het Europees Defensieagentschap zijn jaarlijkse conferentie, nu onder het motto “Van onbemande naar autonome systemen: trends, uitdagingen en kansen“. Hier komt jaarlijks het establishment van de EU bijeen met de vertegenwoordigers van de defensieindustrie.

Wij, een groep van 177 Europese wetenschappers, zijn gealarmeerd door de militaire draai die de EU aan het nemen is. Iedereen moet zich zorgen maken om de grote hoeveelheid publieke fondsen die de EU toewijst aan militair onderzoek, en de eventuele ontwikkeling van autonome wapensystemen.

Het defensiebeleid in Europa blijft een nationale bevoegdheid. Het voeren van oorlog, de aankoop van uitrusting, daarover beslist elke regering voor zich. Maar als een economische unie heeft de EU een luisterend oor voor elke industrietak, inclusief de defensieindustrie. Dat verklaart waarom de Europese Unie in 2017 het initiatief zonder weerga nam om een militair onderzoeksprogramma op te zetten ter waarde van 90 miljoen euro. In 2019 zal het Europees Parlement stemmen over het veel grotere Europees Defensiefonds, een militair ondersteuningsfonds ter waarde van 13 miljard euro.

Dit fonds is nu al controversieel. De Europese ombudsman heeft de Europese Commissie al herhaald terechtgewezen voor een gebrek aan transparantie. Er is ook bezorgdheid over de duistere betrokkenheid van de defensieindustrie bij het totstandkomen van het fonds. Onderzoek toont aan dat sommige beleidsvoorstellen van de Europese Commissie een haast letterlijke kopie waren van standpunten van de defensieindustrie. Subsidiëring door de EU van militair onderzoek zal niet zonder gevolgen blijven; want het zal waarschijnlijk bijdragen tot een wapenwedloop.

De oorlogen van morgen

De militaire technologie die vandaag ontwikkeld wordt is een technologie die morgen zal aangekocht worden om de oorlogen van de toekomst te voeren. Ondertussen verwaarloost men wetenschappelijk onderzoek dat zou kunnen bijdragen tot het voorkomen van gewelddadige conflicten. Bovendien zou het belastingsgeld van EU-burgers niet zomaar aangewend worden voor een of andere wapentechnologie, maar om een trend te volgen, zoals gesuggereerd wordt door de focus van deze bijeenkomst van het Europees Defensieagentschap, namelijk om na drones autonome wapensystemen te ontwikkelen. Volledig autonome wapens, ook bekend als killer robots, zouden in staat zijn om doelwitten te selecteren en te viseren zonder enige menselijke tussenkomst. Dat betekent dat ze niet zullen kunnen voldoen aan internationale humanitaire normen, waaronder de beginselen van onderscheid, evenredigheid en militaire noodzaak, terwijl ze een bedreiging zouden vormen voor het fundamenteel recht op leven en de menselijke waardigheid.

De scheidingslijn tussen onbemande en autonome systemen is vaak zeer dun. Sinds begin dit jaar is de Europese Unie begonnen met de subsidiëring van het militair project Ocean 2020. Dit project integreert geavanceerde onbemande systemen te land, in de lucht, op zee en onderzees in vlootoperaties, om op die manier aan militaire bevelhebbers een maritiem beeld van de ontwikkelingen te geven. Er zijn ook geruchten over een ander voorgenomen controversieel project, een “bewapende drone te land”, ontwikkeld door Estland, Letland en Finland. Dit zou gebruikt worden als een semi-autonome begeleider voor soldaten te land, en het zou doelwitten kunnen identificeren en volgen op een afstand tot 5 km. Naast dergelijk voertuig zou het project ook een autonoom controlesysteem ontwikkelen, voorzieningen voor cyberdefensie en een geïntegreerd netwerk van sensoren.

Autonome wapens zijn controversieel, en daarom bepleiten mensen uit de civiele samenleving, onderzoekers, het Europees Parlement en een aantal lidstaten een verbod op dergelijke systemen. Regeringen zouden het gebruik en de ontwikkeling ervan moeten verbieden, zoals in het verleden het geval was met chemische wapens, antipersoonsmijnen en clustermunitie. Maar het initiatief voor een dergelijk verbod wordt ondergraven door landen die de ontwikkeling van zulke wapens aan het onderzoeken zijn, en daaronder ook de Europese Unie.

In de voorbije vier jaar hebben we de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog herdacht, een oorlog waarna besloten werd nooit meer. Moeten we dan honderd jaar later aansturen op een nieuwe wapenwedloop?

Lees verder bij de bron: andereuropa.org

Photo by mark6mauno cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ex-bankier klapt uit de biecht: “Ik was vooral bezig met belastingontduiking”

gps 1543493026

Zorg met deze stappen dat Google niet meer bijhoudt waar jij bent geweest