in , , , ,

Opinie: Je moet je BSN kunnen veranderen

Door een fout bij de gemeente zijn de persoonsgegevens van drieduizend Amsterdammers bij de verkeerde personen terecht gekomen.

Niet alleen het rekeningnummer en de adresgegevens, maar ook het Burgerservicenummer (BSN) van deze mensen ligt zo op straat. Met de combinatie van die drie gegevens kan een kwaadwillende persoon een nietsvermoedend slachtoffer financieel, juridisch en persoonlijk te gronde richten.

De oplossing is simpeler dan het probleem. Maak het BSN veranderbaar, net als een pincode. Bij onze is het al decennia een gewoonte om binnen een week een nieuwe pincode te geven, als hier aanleiding toe is. Pinpas gestolen? Even een nieuwe pincode aanvragen.

Zodra het BSN te veranderen is, zal de waarde hiervan afnemen. De commerciële partijen die hier nu nog om vragen zullen hiermee ophouden. Dan wordt het BSN weer precies waar het ooit voor bedoeld was: een geheime code in een vertrouwensrelatie tussen jou en de .

Het wordt tijd dat de burgers in opkomen voor hun rechten. Te vaak worden we weggezet als machteloze slachtoffers van een overheid die haar zaakjes niet op orde heeft. Het debacle van deze maand toont aan hoe kwetsbare burgers (in dit geval uitkeringsgerechtigden) alsmaar kwetsbaarder worden.

Als de overheid fouten maakt, moet de overheid het oplossen. Dan moet zij jou een nieuw BSN opsturen. Zij beheert onze gegevens, zij moet hiervoor verantwoordelijkheid nemen. Een veranderbaar BSN is een essentiële stap in de goede richting.

Lees verder via de bron Bron: PrivacyNieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Werken tot je dood neervalt: ‘Pensioenleeftijd naar 70 jaar zou zomaar kunnen’

Kentekenfoto’s Belastingdienst schenden privacy