in , ,

Oplossing pgb-chaos gaat nog maanden duren

218312083 1196549521 office chaos

Staatssecretaris Van Rijn komt zijn belofte niet na om de problemen voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) op korte termijn op te lossen. Het aanpakken van alle problemen met de uitbetalingen van pgb’s door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat nog maanden duren. Dat staat in een herstelplan waar de staatssecretaris vandaag mee komt.

In het plan worden zeker tien knelpunten genoemd met deadlines wanneer die opgelost moeten zijn. Voor de zomer moeten al die punten zijn afgewerkt.

Van Rijn beloofde de Tweede Kamer eerder dat de problemen rondom de uitbetalingen binnen enkele weken opgelost zouden zijn. Zo zou slechts 1 procent van de zorgverleners eind februari niet zijn uitbetaald. Dat bleek achteraf zeker 10 procent te zijn.

Ook komt er een ‘ketenregisseur’, Andree van Es. Zij moet ervoor zorgen dat de uitwisseling van gegevens tussen de gemeenten, verzekeraars en de SVB beter gaat.

Noodplan

Vandaag komt er ook een brief aan de Tweede Kamer waarin Van Rijn zijn plannen toelicht. Donderdag praat de Tweede Kamer over de problemen bij de SVB.

Voor de komst van dit herstelplan en de ‘ketenregisseur’, had de SVB ook al een noodplan en een speciaal team ingesteld in verband met fouten rondom het beheer en de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten.

Belangenorganisatie Per Saldo hoopt dat alle budgethouders nu persoonlijk geïnformeerd worden over wat ze wanneer aan oplossingen kunnen verwachten. Per Saldo blijft kritisch op het herstelproces, omdat ze niet uitsluit dat het systeem niet werkt. Dat systeem wordt getest en de resultaten worden ook rond de zomer verwacht.

Verkeerde betalingen

Hoeveel mensen nu daadwerkelijk zijn uitbetaald, blijkt onduidelijk.

Een van de punten in het herstelplan is het terughalen van geld dat verkeerd is uitbetaald. Door fouten in het systeem hebben zorgverleners onterecht geldbedragen ontvangen. Volgens Per Saldo hebben zich bij hen zorgverleners gemeld die het geld wilden terugstorten, maar was onduidelijk hoe dat moest.

Achmea eiste 65.000 euro terug van client Ascencio

Hoewel staatssecretaris van Rijn met het zorgkantoor Achmea heeft afgesproken dat ex clienten van het Hilversumse bedrijf Ascencio geen vorderingen hoeven terug te betalen, ontving een van hen vorige week toch een acceptgiro van Achmea, waarop een bedrag van 65.000 euro werd gevraagd.

Dat bleek maandagavond in het TROS-televisieprogramma Radar, dat aandacht besteedde aan de zaak. De moeder van de voormalige client uit Hilversum maakte bezwaar tegen de acceptgiro en Achmea bood uiteindelijk excuses aan. Het zorgkantoor zegt met de overheid in gesprek te zijn over een regeling, die moet voorkomen dat tientallen ex-clienten van Ascencio enorme bedragen moeten terugbetalen van het persoonsgebonden budget dat ze hebben ontvangen.

Eind vorige maand liet Achmea aan tientallen clienten van Ascencio weten dat ze niet 1, maar 2 jaar persoonsgebonden budget moeten terugbetalen. Inmiddels is wel duidelijk dat de zorgverzekeraar eerst het onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid naar Ascencio afwacht en daarom de hoge vorderingseisen tijdelijk heeft opgeschort.

Ascencio had een aantal huizen in Hilversum, waarin mensen met speciale zorgbehoeften werden opgevangen. De gemeente en de inspectie stelden vast dat er sprake was van wanbeleid en de vestigingen van Ascencio werden uiteindelijk gesloten. Maar ondertussen werden aanvankelijk tientallen mensen met een beperking, die de PGB-bedragen nooit uit eigen zak kunnen betalen, geconfronterd met torenhoge rekeningen. Die werden verstuurd door de controlerende instantie, in dit geval zorgkantoor Achmea.

Lees verder via Stop de bankiers.

Photo by gorriti cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
16491078087 036e32f139 politie privacy e1427137922328

De politie wil alles weten, voor jouw veiligheid met landelijke sensoren

5637545283 fe50cf5720 AIVD

Grootste datadiefstal ooit: Gegevens AIVD zouden zijn gestolen bij datadiefstal